Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mindenki_elhet_egeszsegesen

Mindenki élhet egészségesen!

Az egészséges életmód volt a témája az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem nyári szünet utáni első előadásának. Az előadó, dr. Török Katalin belgyógyász, háziorvos szerint mindenki élhet egészségesen, ehhez csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani.

Az egészség olyan, mint a jó levegő: csak a hiányát vesszük észre – idézte a bölcsességet dr. Török Katalin belgyógyász, háziorvos, aki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem őszi első előadásán a MOM Kulturális Központban arról beszélt, hogyan élhetünk egészségesen. A szakember elmondta, hogy az egészség az az ideális állapot, amikor testünk működése észrevétlen és összességében hibátlan, az előforduló rendellenességeket pedig a szervezet kompenzálni tudja. Ez a kompenzációs képesség azonban az öregedés során egyre gyengül, ezért kell egészségesen élni, hiszen ezzel testünk megfelelő működését segítjük elő.

Az egészséges életmód célja tehát az egészséges állapot megőrzése, ami tulajdonképpen nem más, mint az elsődleges megelőzés. A szekunder prevencióban, azaz a másodlagos megelőzésben is szerepet kap az egészséges életmód, hiszen hozzájárul az esetleges megbetegedések gyógyulásához és a szövődmények kialakulásának megelőzéséhez.
A legfontosabb a megfelelő táplálkozás, ami biztosítja a szervezet számára szükséges energiát, megakadályozza a túlsúly lerakódását, lassítja az érelmeszesedést, erősíti a belek egészségét. A rendszeres mozgás ugyanilyen lényeges, és ennek is megvannak a szabályai: akkor járunk el helyesen, ha naponta legalább 30 percet közepesen intenzíven mozgunk, ez ugyanis megdolgoztatja az ízületeket, az izmokat, enyhíti az egyoldalú igénybevétel okozta kopásos panaszokat, 50 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát, késlelteti a csontritkulás megjelenését, biztosítja a szív- és érrendszer karbantartását, az erek rugalmasságát és ezáltal a szív alkalmazkodóképességét.
Kutatások szerint a mindennapos mozgás 30-50 százalékkal csökkenti az érrendszeri betegségek kockázatát. A mozgás során oldódik a stressz, a felszabaduló endorfinok miatt jelentősen javul a közérzet, ráadásul energiát használunk fel, és elégetjük a felesleges zsírt.
Az egészséges életmódhoz az alapvető higiénés szabályok következetes betartása is hozzátartozik: a kézmosás, a zsebkendő használata, a zsúfolt nyilvános helyek kerülése megelőzi a cseppfertőzéseket, míg a leggyakoribb bélfertőzések kizárásának legegyszerűbb módja – a kézmosás mellett – az élelmiszerek megfelelő kezelése, a zöldség és gyümölcs alapos megtisztítása. Sokat segít az influenza, a kullancs által közvetített agyhártya- és agyvelőgyulladás, a májgyulladás, a tüdőgyulladás és a méhnyakrák elleni védőoltás.
Az egészséges életmód része a megfelelő testsúly fenntartása, szükség esetén visszanyerése. Magyarországon a felnőttek kétharmada túlsúlyos, ami magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, érrendszeri, degeneratív ízületi megbetegedésekhez, bizonyos daganatokhoz – elsősorban emlő- és bélrákhoz – vezethet.
A megfelelő testsúly elérésének leggyorsabb módja, ha kevesebbet eszünk, mint amennyire szüksége van szervezetünknek. Nőknél ez napi 2200 kcal, férfiaknál 2500-2700 kcal, ami a korral tovább csökken. Ha 1000 kcal-val kevesebb energiát fogyasztunk a szükségesnél, akkor napi 10 dekát fogyunk. Lényeges, hogy különösen étkezés előtt igyunk sok vizet, és sohase nassoljunk.
A fogyással csökken a vérnyomás, az inzulinigény és a vércukorszint, mérséklődik a máj zsírtartalma, a vér koleszterinszintje, az ízületek terhelése és kopása. Az étrend megválasztásakor a mediterrán diétát érdemes követni.
Intő adat, hogy minden ötödik haláleset a dohányzáshoz köthető. Az alkoholfogyasztás ugyanakkor mértékkel engedélyezett, a nemzetközi ajánlás: napi 1 deci vörösbor a nőknek, 2 deci a férfiaknak. Ennél több alkohol viszont már káros, a túlzott ivás következménye a többi között a májzsugor, a sárgaság, a májrák, a hasnyálmirigy-gyulladás és a májcirrhosis.
Ami a leggyakoribb felnőttkori betegségeket illeti, a mozgásszervi betegségeket mindennapi mozgással, a megfelelő testsúllyal (testsúlykontroll), szükség esetén porcvédők, gyógyászati segédeszközök következetes használatával, valamint tudatos ízületkíméléssel lehet megelőzni. A cukorbetegség elkerülését szolgálja szintén a testsúlykontroll, a mindennapos mozgás, a megfelelő étrend és a dohányzás mellőzése. Az érrendszeri betegségek kivédése érdekében mindez a vérnyomás és a koleszterin szintjének beállításával, valamint a vércukor ellenőrzésével egészül ki. Sajnos egyre gyakoribbak a daganatos betegségek, ezek megelőzését az egészséges életmód és a szűréseken való részvétel szolgálja.

Knp.