Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aktív Hegyvidék: ingyenes gerincjóga

Októbertől tovább bővül a kerületben élők számára ingyenes sportolási lehetőségeket biztosító Aktív Hegyvidék programsorozat kínálata. A Karmayoga Stúdió gerincjóga-foglalkozásain kéthetente szombatonként vehetnek részt a XII. kerületi lakcímkártyával rendelkezők.

Verseny a város felett

Újabb különleges, kifejezetten a Hegyvidékhez köthető közösségi sportprogramot szervez az önkormányzat. A Budapest Sportirodával összefogva a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. az idén első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – hirdeti meg a Normafa Futó- és Túranapot. A várhatóan jó hangulatú, maradandó sportélményt ígérő versenyre családok jelentkezését is várják.

Mindenki élhet egészségesen!

Az egészséges életmód volt a témája az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem nyári szünet utáni első előadásának. Az előadó, dr. Török Katalin belgyógyász, háziorvos szerint mindenki élhet egészségesen, ehhez csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani.

Nagyon fontos a megelőzés

Nélkülözhetetlen szerepe van a betegségek megelőzésében a korai felismerésnek. Ezt szolgálják a különféle szűrővizsgálatok, amelyek fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. A Gesztenye Napok részeként megtartott egészségnapon erről kérdeztük Madarasi Annát, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak gyermek-, koraszülött és csecsemőosztályának osztályvezető főorvosát.

Kevés a donor, pedig a limfóma gyógyítható

„Az őssejt-transzplantáció szerepe és lehetősége a limfómák kezelésében” címmel ismeretterjesztő konferenciát szervezett a Magyar Rákellenes Liga a limfóma nemzetközi világnapján. A Budahegyvidéki Evangélikus Gyülekezeti Központban megtartott program igyekezett közérthetően bemutatni ezt a kevésbé ismert, azonban sajnos egyre többeket érintő, rosszindulatú nyirokrendszeri betegséget.

Egy zarándokút képei

Az Ars Sacra Fesztivál rendezvénysorozat keretében a Hegyvidéki Önkormányzat folyosógalériájában megnyílt kiállítás nem tartozik a szokványosak közé, mint ahogy rendszerint egy zarándoklat sem a fényképezésről szól, sokkal inkább az elmélkedésről. A képek és a hozzájuk kapcsolt idézetek nem csupán gyönyörködtetni szeretnének, hanem annál jóval többet: elgondolkodtatni.

Rendrakás, majd ünneplés

Kenyérdagasztás, bor- és mustkóstoló, zene, tánc és egyéb vigasságok várták a látogatókat a Svábhegyen szeptember utolsó vasárnapján. A Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a Jókai Klub terményünnepre hívta a hegyvidékieket.

„Aranyos” relikviákat keresnek

Hatvan évvel ezelőtt vette fel Arany János nevét a Notre Dame de Sion szerzetesrend 1930-ban alapított sas-hegyi iskolája. Az évforduló alkalmából az intézmény vezetése szeretné tovább bővíteni az iskolakápolnában berendezett történeti kiállítást. Ehhez az oktatási intézménnyel kapcsolatos relikviákat és visszaemlékezéseket várnak.

Rögtönzött koncert a bevásárlóközpontban

Klasszikus zenei flashmobbal lepte meg a Solti György Zeneiskola Vonószenekara a MOM Park Bevásárlóközpont látogatóit. A rendhagyó koncerttel az együttes a Hegyvidéki Ősz – Gesztenye Napok jubileumi programsorozatára hívta fel a figyelmet.

Diákelőadás Exeterben a hegyvidéki demokráciáról

Yes, we can! (Igen, meg tudjuk csinálni!) – ez volt a mottója annak a nemzetközi Comenius programnak, amelynek keretében a Tamási Áron iskola végzős tanulói az önkormányzati demokráciáról tartottak előadást az angliai Exeterben.

Új sportparkettán táncolhatnak a jókaisok

Valóra vált a Jókai iskolában több mint húsz éve működő néptánccsoport régi álma: a foglalkozásaik helyszínét biztosító kis tornateremben sportparkettát fektettek le, ami jobban kíméli a táncosok ízületeit. A megújult termet közös tánccal avatták fel az iskolások, valamint az önkormányzat képviseletében megjelenő vendégek.

Elektromos autó városüzemeltetési célokra

Budapesten elsőként a Hegyvidéki Önkormányzat vásárolt elektromos autót városüzemeltetési célokra. A nulla károsanyag-kibocsátású gépkocsi egyebek közt a kátyúkat felmérő útellenőrök munkáját segíti majd.

Támogatás a János kórház fejlesztéséhez

Az önkormányzati képviselők többsége egyetért azzal, hogy a betegellátás feltételeinek javítása érdekében kezdődjön meg a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb szakmai integrációja, és javasolja, hogy az együttműködés létrejötte esetén az önkormányzat évi 50 millió forinttal járuljon hozzá a kórház fejlesztéséhez. A pénzügyi támogatásról szóló döntést majd az önkormányzati választás után felálló új képviselő-testület hozza meg.

Gesztenye Napok: kultúra, egészségvédelem, jókedv

Az orvosi szűrések, ismeretterjesztő előadások, koncertek, kulturális programok, ízléses portékák, finom falatok és kortyok mind-mind a hegyvidéki családok jóllétét szolgálták a tizedik alkalommal megtartott Gesztenye Napokon. Összeállításunk igyekszik teljes képet adni a kétnapos rendezvényről.

Papp László a Hegyvidék díszpolgára

„A Hegyvidék Díszpolgára” kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi személynek adható, aki maradandót alkotott a Hegyvidék gazdasági, társadalmi, tudományos, sport- vagy művészeti életében, valamint egész életművével, kiemelkedő munkásságával olyan országos vagy nemzetközi elismerést szerzett, ami hozzájárul a Hegyvidék jó hírnevéhez. Az idén Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó részesült az elismerésben.