Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_telepulesek_is_lassithatjak_a_klimavaltozast

A települések is lassíthatják a klímaváltozást

„Alkalmazkodási stratégiák a klímatudatos településekért” címmel konferenciát rendezett a MOM Kulturális Központban a Klímabarát Települések Szövetsége, amelynek tagja a Hegyvidéki Önkormányzat is. A tanácskozást Pokorni Zoltán polgármester nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozással kapcsolatban a településeknek is van dolguk. Az önkormányzat részéről kettős teendőről van szó: vizsgálni kell, hogyan alkalmazkodjunk ehhez a folyamathoz, valamint lépéseket kell tenni a klímaváltozás lassítása érdekében.
Az alkalmazkodás lehetőségei kapcsán a polgármester példaként hozta fel, hogy az önkormányzat építésigazgatási eszközökkel ösztönözheti az új épületek tervezőit, igazodjanak a változó körülményekhez. Az egyre melegebb nyarak miatt legyenek nagyobb figyelemmel az árnyékolási igényekre, vagy alakítsanak ki zöldtetőt, amely természetes módon védi az épületet a felforrósodástól.
A Hegyvidéki Önkormányzat az elsők között csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, és igyekszik jó példát mutatni az itt élőknek, több intézkedésével is hozzájárult az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez – folytatta Pokorni Zoltán. Megemlítette a kerületi intézmények hőszigetelését, fűtési rendszereinek korszerűsítését, a napelemes rendszerek kiépítését, a városüzemeltetési célú elektromos autó használatát, az avarégetés tiltását és a komposztálás támogatását, valamint azt is, hogy a polgármesteri hivatalból és az önkormányzat által fenntartott intézményekből kitiltották a PET-palackos ásványvizeket, üdítőket.
Kovács Lajos, a Hegyvidék alpolgármestere, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke elmondta: a szervezet településeket, helyi közösségeket fog össze, közös erővel próbálnak tenni az éghajlatváltozást előidéző káros hatások csökkentése érdekében, és együtt szeretnének megfelelő megoldásokat találni az alkalmazkodás kérdéseire. „Egy olyan ember- és közösségközpontú, egyben fenntartható településrendszer kialakítása a célunk, ami biztosítja az ország minden polgárának, hogy békés, nyugodt jövő elé nézhessen” – tette hozzá.
A konferencián a klímaváltozás által különösen érintett mezőgazdaság példaértékű alkalmazkodási gyakorlatairól tartott előadást dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, míg dr. Pálvölgyi Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője a települések éghajlati sebezhetőségéről és az alkalmazkodás lehetőségeiről beszélt. A képzés és a fenntartható működés megteremtésének összefüggéseiről szólt Bessenyei Mónika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tudásszervező Központjának megbízott vezetője. Moskovics Krisztina, az Energia-hatékony Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető titkára a panelházak energiahatékony felújítását népszerűsítő Staccato Projekt tapasztalatait ismertette, dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere pedig az innovatív településmenedzsmentre hozott példát.
Az előadások után a települések éghajlati alkalmazkodásának felméréséről folyt műhelyvita. Bemutatták a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégiát, valamint az úgynevezett önkormányzati alkalmazkodási barométert. Zárásként a Klímabarát Települések Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központjával.

sz.