Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Papp_Laszlo_a_Hegyvidek_diszpolgara1

Papp László a Hegyvidék díszpolgára

„A Hegyvidék Díszpolgára” kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi személynek adható, aki maradandót alkotott a Hegyvidék gazdasági, társadalmi, tudományos, sport- vagy művészeti életében, valamint egész életművével, kiemelkedő munkásságával olyan országos vagy nemzetközi elismerést szerzett, ami hozzájárul a Hegyvidék jó hírnevéhez. Az idén Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó részesült az elismerésben.

A Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete posztumusz díszpolgári címet adományozott Papp Lászlónak. A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepség egyperces néma tiszteletadással kezdődött, a jelenlévők így emlékeztek a nemrégiben elhunyt Sándor Károlyra, a Hegyvidék díszpolgárára. Novotny Zoltán sportriporter, az esemény moderátora külön is megemlítette, hogy ritka, amikor egy díszpolgáravatáson egyszerre két kiváló sportoló alakját idézhetjük fel.
Papp László negyvenhárom éven keresztül, haláláig a Hegyvidéken élt, kapcsolata a XII. kerülettel azonban ennél is régebbi, a MOM szakmunkástanulójaként ismerkedett meg az ökölvívással. Élsportolóként rendszeresen a Normafánál futott, és gyakorolta híres „edzésmódszerét”, a farönkök aprítását. Szövetségi kapitányként a válogatott tagjait is oda vitte edzeni, és kezdeményezésére egy azóta már megszüntetett ökölvívó-edzőtábort is kialakítottak ott.Papp_Laszlo_a_Hegyvidek_diszpolgara2Háromszor nyerte el az olimpiai bajnoki címet, profiként egyetlen mérkőzésen sem talált legyőzőre. Nem véletlen, hogy külföldön Puskás Ferenc és az Aranycsapat néhány tagja mellett Papp László a legismertebb magyar sportoló – hívta fel a figyelmet Novotny Zoltán, aki szerint Papp László, vagy ahogyan mindenki nevezte, Papp Laci annak köszönhette rendkívüli népszerűségét, hogy bár igazi bálvány volt, mégis megmaradt közvetlen és rendkívül szerény embernek.
N. Pál József irodalomtörténész méltatásában kiemelte: Papp László olyan ősi sportágban alkotott maradandót, amely egyszerre individuális és közösségi, hiszen bár a versenyző egyedül áll a ringben, mégis maga mögött tudhatja a közönség és az egész nemzet támogatását. „Papp László egyszerre képviselte a sport isteni és közösségi részét” – folytatta N. Pál József, hangsúlyozva, hogy híres ökölvívónk sportolóként és emberként is példát mutatott. Bölcs és előrelátó volt, tudta, hogy „jobb megalázottnak lenni, mint másokat megalázni”, ami akkor kapott különös értelmet, amikor a hatalom nem hagyta megkoronázni profi pályafutását – 1957-től 29 profi meccséből 27-et megnyert, 2 döntetlennel végződött –, és eltiltotta a profi világbajnoki döntőtől.Papp_Laszlo_a_Hegyvidek_diszpolgara3„Van egy csillag az égen, akit szerettünk volna közelebb hozni” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy Papp László a nemzeti identitás része, sikerein egy egész nemzedék nőtt fel. Az ünnepségen jelen volt özvegy Papp Lászlóné Zsóka néni, valamint a kitüntetést átvevő ifjabb Papp László is, aki elmondta, hogy ökölvívó-bajnokunkat mindenhol szerették, amerre megfordult. Egyúttal megtisztelőnek nevezte, hogy a Hegyvidék méltónak találta édesapját a díszpolgári címre.

M.