Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Verseny_a_varos_felett

Verseny a város felett

Újabb különleges, kifejezetten a Hegyvidékhez köthető közösségi sportprogramot szervez az önkormányzat. A Budapest Sportirodával összefogva a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. az idén első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – hirdeti meg a Normafa Futó- és Túranapot. A várhatóan jó hangulatú, maradandó sportélményt ígérő versenyre családok jelentkezését is várják.

A Hegyvidéki Önkormányzat számára stratégiai jelentőséggel bír a sport népszerűsítése. A kerület országos összehasonlításban is kiemelkedően magas összeget költ a tömeg- és diáksport támogatására.
„Évente több ezer tanuló áll rajthoz a Hegyvidéki Diákolimpia versenyszámaiban, amelyekben a kerület valamennyi iskolája részt vesz – hívta fel a figyelmet Váczi János, a sportért is felelős alpolgármester. – Nagy siker és ami legalább ennyire fontos, eredményes a második évfolyamos általános iskolások kötelező ingyenes úszásoktatása, s a remények szerint a gyerekek sportolási kedvét erősítik a játszótereken újonnan kialakított sportpályák, valamint a Csörsz utcai MOM Sport csarnok különböző programjai is.”
A XII. kerület a fővárosban elsőként vezette be az általános iskolák kijelölt évfolyamain az azóta már országos szinten mindenhol kötelező mindennapos testnevelést. Mint Váczi János elmondta, a tömegsport népszerűsítését szolgálja a János-hegyi Erzsébet-kilátóban megrendezett, jellegzetesen hegyvidéki programnak számító „Fuss a csúcsra!” kilátófutás, továbbá az idén nyáron első alkalommal kiírt Sherpa futás, amelyen a résztvevők nemcsak húsz- vagy hatvankilós teherrel a hátukon, hanem pluszcsomag nélkül is megtehették a Libegő alsó állomása és az Erzsébet-kilátó közötti 1600 méteres távolságot. Dolgukat nem csupán a súlyos hátizsák, hanem a 300 méteres szintkülönbség is nehezítette, ennek ellenére nagyon sokan rajthoz álltak az új versenyen.
Szintén a mozgás és az egészséges életmód fontosságát hirdeti a már nemzetközi szinten is ismert és elismert Hegyvidéki Fitparádé, amely az idén október 18–19-én várja az érdeklődőket – folytatta az alpolgármester, aki a közelmúlt sportcélú fejlesztései közül külön is kiemelte a városmajori parkban kialakított, minden igényt kielégítő futókört, valamint a MOM Sport kertjében átadott Street Gym-tornapályát. „Mindkét fejlesztés beváltotta a hozzá fűzött reményeket – tette hozzá. – A visszajelzések azt mutatják, hogy a kerületben élők elégedettek az ingyenes szolgáltatásokkal, sokan használják a futópályát és a tornaeszközöket is.”
Az önkormányzat sportprogramjai most egy újabb rendezvénnyel, a Normafa Futó- és Túranappal bővülnek. A hagyományteremtő kezdeményezéssel a Normafa természeti adottságait szeretnék még inkább a hegyvidékiek és a fővárosiak szolgálatába állítani – emelte ki Váczi János.
„Verseny a város felett! Fuss vagy túrázz 12 kilométert a XII. kerületben” – ez a szlogenje a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. és a Budapest Sportiroda (BSI) által közösen szervezett programnak, ami röviden össze is foglalja, mi vár az indulókra. A fő szám a tizenkét kilométeres verseny, amelynek az útvonala a Libegő felső állomásánál kezdődik, és kemény emelkedőkkel, meredek lejtőkkel tarkítva Budapest legmagasabb pontján, az 527 méterrel a tengerszint felett található Erzsébet-kilátónál végződik.
Gondoltak a gyermekes családokra, valamint azokra is, akik kevésbé fárasztó kihívásra vágynak: számukra „Fuss egy kört a hegytetőn!” elnevezéssel 1400 méteres futást hirdetnek. A Normafa-futókörön kijelölt táv bárki számára könnyedén teljesíthető.
A versenyen – rövidebb távon – fogyatékkal élők is indulnak. Lehetőség nyílik a túrázásra is, a Libegő alsó végállomásától az Erzsébet-kilátóig tartó 12 kilométeres útvonalat úgy jelölték ki, hogy az idősebbek számára kellemes kirándulást, könnyű erdei sétát jelentsen. A Normafa Futó- és Túranap valamennyi rajthoz állója az esemény logójával ellátott pólót kap ajándékba, a legjobbak pedig további díjakra számíthatnak.

sm.

Bővebb információ és előnevezés: BSI nevezési irodája (XIII., Váci út 152–156.), e-mail: info@futanet.hu, telefon: 220-8211, 06/20-965-1966, vagy www.futanet.hu. Nevezni az esemény helyszínén is lehet.