Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lombgyujto_zsak_90_forintert

Lombgyűjtő zsák 90 forintért

Nyolc évvel ezelőtt kezdte meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a kertekben termelődő zöldhulladék rendszeres begyűjtését. Az ehhez szükséges, az FKF logójával ellátott „Kerti zöldhulladék” feliratú műanyag zsákokat szeptembertől kevesebb, mint az eddigi ár feléért, nettó 90 forintért lehet megvásárolni a FKF ügyfélszolgálati irodájában (Ecseri út 8.), valamint a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban.
Fontos, hogy a zsákban kizárólag fa- és bokornyesedék, levelek, fű és más növényi szárak, gyökerek lehetnek, ellenkező esetben az FKF nem szállítja el azt. Mivel a fenyő- és diófélék magas gyanta-, illóolaj- és mérgezőanyag-tartalmuk miatt nehezen komposztálhatók, az FKF arra kéri a lakókat, hogy ezeket lehetőség szerint ne keverjék a többi zöldhulladék közé. Ami a vastagabb ágakat illeti, azokat legfeljebb egy méter hosszú darabokra kell vágni, összekötni, majd minden kötegre ráerősíteni egy zöldhulladékgyűjtő zsákot.
A begyűjtést hetente egy alkalommal, előre jelzett időpontban végzik, ezért érdemes a zsákokat az elszállítás napján reggel 5 óráig kirakni a kukák mellé. Budapest területén évszaktól függetlenül továbbra is tilos a kerti hulladék szabadtéri elégetése. A szabályok betartását a Hegyvidéki Rendészet munkatársai is ellenőrzik, aki a tiltás ellenére a kertjében éget, akár félmillió forintos büntetésre is számíthat.
A zöldhulladék környezetbarát feldolgozását a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatja: ezt a célt szolgálja a komposztálóláda-osztás. A házilag készített komposzt kiválóan alkalmas a bokrok és fák tövének megszórására, esetleg az ültetőföldhöz keveréshez, így jó szolgálatot tesz a kerti munkák során.

 

-os