Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_zaj_a_baj

A zaj a baj

Töretlen népszerűségnek örvendenek a Hegyvidéken élők körében a MOM Kulturális Központ programjai, köztük a szabadtéri színpadon rendezett nyári koncertek, filmvetítések, amelyek jó idő esetén sokakat vonzó események. A kerti rendezvények azonban a körültekintő szervezés ellenére is zajjal járnak, ami miatt rendszeressé váltak a panaszos bejelentések.
A szabadtéri rendezvények zajhatásainak mérséklése érdekében szakmai egyeztetést kezdeményezett Kovács Lajos alpolgármester, aki Hambuch Gerdával, a MOM vezetőjével, Péter Mihály környezetvédelmi referenssel, valamint dr. Koscsó Gábor akusztikai szakértővel, dr. habil. Reis Frigyes épületakusztikussal, továbbá Fürjes Andor zaj- és rezgésvédelmi szakértővel folytatott megbeszélést.
Hambuch Gerda elmondta: mielőtt megtörtént volna a MOM Kulturális Központ rekonstrukciója, minden alkalommal mobil színpadot kellett felállítani a szabadtéri előadásoknak – ezt helyettesíti a négy évvel ezelőtt elkészült, állandó szabadtéri színpad. Heti egy-két programot szerveznek ide a nyári hónapokban, a filmvetítéseken kívül általában koncerteknek biztosít helyszínt a központ kertje. A legtöbb panasz a zenei programok miatt érkezik a környéken élőktől: bár nem többezres rockkoncerteket, hanem pár száz főre méretezett, minőségi komolyzenei, jazz- és népzenei előadásokat tartanak, a közelben lakók ezek zajhatásait is sokallják.
A szakértők egyöntetű véleménye szerint ahhoz, hogy konkrét javaslatokkal állhassanak elő a koncertzajok mérséklése érdekében, alapos zajtérképes vizsgálatra, akusztikai tervezésre van szükség. Abban is egyetértettek, hogy ha teljes mértékben biztosan nem is szüntethetők meg a lakók által érzékelhető zajhatások, ezek csökkenthetők különféle beavatkozásokkal úgy, hogy közben a programok látogatóinak sem kell lemondaniuk a koncertélményről. Megoldási lehetőségként hozták fel, hogy több, de kisebb teljesítményű, jól irányítható hangsugárzó használatával, vagy a színpad és a nézőtér környezetében elhelyezett hangfogó felületek alkalmazásával valószínűleg hatékonyabban lehetne csökkenteni a környezeti zajterhelést.
„El kell kezdeni a tervezési munkát, hogy pontos képet kapjunk, vannak-e olyan reálisan megvalósítható technikai megoldások, amelyekkel eredményesen lehet csillapítani a szabadtéri rendezvényekkel együtt járó zajt!” – foglalta össze az egyeztetés tapasztalatait az alpolgármester. Kovács Lajos elmondta, hogy a teljes körű akusztikai vizsgálat több hónapig tart, ennek eredményeként azonban megszülethetnek azok a konkrét megoldási javaslatok, amelyekről döntést hozhat az intézmény és az önkormányzat vezetése.

d.