Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tamogatas_a_Janos_korhaz_fejlesztesehez

Támogatás a János kórház fejlesztéséhez

Az önkormányzati képviselők többsége egyetért azzal, hogy a betegellátás feltételeinek javítása érdekében kezdődjön meg a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb szakmai integrációja, és javasolja, hogy az együttműködés létrejötte esetén az önkormányzat évi 50 millió forinttal járuljon hozzá a kórház fejlesztéséhez. A pénzügyi támogatásról szóló döntést majd az önkormányzati választás után felálló új képviselő-testület hozza meg.

„Az elmúlt időszakban több tárgyalást folytattam Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárral, Kázmér Tiborral, a Szent János Kórház főigazgatójával, valamint Szél Ágostonnal, a Semmelweis Egyetem rektorával annak érdekében, hogy a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb záros határidőn belül egy intézménnyé egyesüljön, és az egyetem oktatókórházaként működhessen tovább” – jelentette be az önkormányzati képviselő-testület szeptember végi ülésén Pokorni Zoltán. A polgármester elmondta, hogy mindkét egészségügyi intézmény komoly gondokkal küzd. A Szent János Kórház felújítása évtizedek óta várat magára, jó néhány részén „vigasztalan és elfogadhatatlan állapotok” uralkodnak, míg a Kútvölgyi Klinikai Tömb fenntartója, a Semmelweis Egyetem kapacitáshiánnyal küzd az orvosképzésben.

Az egyesülés haszna lenne, hogy az egyetem közel ötven százalékkal tudná növelni az úgynevezett „gyakorlóágyak” számát, a bővüléssel együtt járó többletbevétel jelentős részét pedig – a tervek szerint évente legalább 500 millió forintot – az integrált kórház fejlesztésére lehetne fordítani. Ugyanilyen mértékben segítené a kormányzat az együttműködő intézményeket, így néhány év alatt többmilliárdos fejlesztési alap jönne létre. A kerület vezetője a legfontosabb feladatok közt a sürgősségi ellátás, valamint a gyermekellátás fejlesztését említette.

Pokorni Zoltán azt javasolta, hogy amennyiben létrejön a szakmai együttműködés a két intézmény között, a Hegyvidéki Önkormányzat is támogassa a kórház fejlesztését évente 50 millió forinttal, azaz a következő ötéves ciklusban 250 millió forinttal – a pénzügyi segítségről szóló döntést azonban a jelentős pénzügyi kötelezettségvállalás miatt már az október 12-i önkormányzati választást követően megalakuló új képviselő-testület hozza meg. Az elvi támogatásról szóló javaslatot a képviselők túlnyomó többsége – 15 igen, 2 nem szavazattal – elfogadta.

A legutóbbi testületi ülésen jóváhagyták, hogy a kerületi térfigyelő rendszer bővítéseként tíz új helyszínen kamerák kerülhessenek a közterületekre. A képviselők döntöttek arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve a XII. kerület ismét írja ki a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot, amelynek jövő évi fedezetére több mint ötmillió forintot kívánnak elkülöníteni.

A testület két emléktábla elhelyezéséhez is hozzájárulását adta, mindkettő a Városmajor utca 10. szám alatti épületre kerülne. Az egyik a szeptember 12-én elhunyt Sztankay István színművésznek állítana emléket, aki ebben a házban élt, míg a másik táblával az egykor itt működő világhírű Méray Motorkerékpárgyárra emlékeznének.

d.

Végső búcsú Csikartól

Egyperces néma felállással tisztelgett a képviselő-testület a Hegyvidék nemrégiben elhunyt díszpolgára, Sándor Károly, a legendás Csikar emléke előtt. Az egykori válogatott labdarúgót október 3-án pénteken 15.30 órakor a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra.