Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rogtonzott_koncert_a_bevasarlokozpontban

Rögtönzött koncert a bevásárlóközpontban

Klasszikus zenei flashmobbal lepte meg a Solti György Zeneiskola Vonószenekara a MOM Park Bevásárlóközpont látogatóit. A rendhagyó koncerttel az együttes a Hegyvidéki Ősz – Gesztenye Napok jubileumi programsorozatára hívta fel a figyelmet.

A mit sem sejtő vásárlók egyik este meglepődve figyelték, ahogy a MOM Park Bevásárlóközpontban egy lány hegedűt fog, és elkezdi játszani Csajkovszkij Diótörőjéből a Virágkeringőt. Néhány másodperccel később az emeleten egy másik tinédzser szintén zenélésbe kezdett, majd a kávézónál a karmester is megjelent. A végére harminc fiatal zengte Bartók Béla egyik népdalfeldolgozását, valamint a Madagaszkár című animációs film közkedvelt dalát.
Mindenki csendben hallgatta a muzsikát, sokan felvételt is készítettek. Szeszák Krisztián fuvolaművész épp a telefonszámláját indult befizetni, amikor felfigyelt a fiatalok akciójára: „Fantasztikusan játszanak, egyetlen hamis hangot sem hallok. Tökéletes a harmónia az együttesben, annak ellenére is, hogy gyerekek.”
Mint később kiderült, a flashmobbal, vagyis „villámcsődülettel” a nemzetközi sikerekkel büszkélkedő Solti György Zeneiskola Vonószenekara a X. Hegyvidéki Ősz – Gesztenye Napokra hívta fel a figyelmet. „Közösségépítés szempontjából is fontos esemény volt ez; a gyerekekről ugyanis tudni kell, hogy a főváros legnevesebb gimnáziumaiba járnak, rengeteget tanulnak, emellett zenélnek” – mondta Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola igazgatója. Ahogy fogalmazott, fantasztikusnak tartja, hogy harminc tinédzser egy bevásárlóközpontban ad rögtönzött komolyzenei koncertet.
„Mindenféle zenét játszunk, amit egy klasszikus vonószenekar elő tud adni. Repertoárunkban mindenki megtalálja a kedvére valót” – mesélte a rendhagyó előadás ötletgazdája, Bolla Milán karmester, aki elárulta, a Gesztenye Napokra is különleges műsort állítottak össze: a barokk zenétől a tangón át a Harry Potter film betétdaláig sokféle műfajban kalandoznak majd.

B. M.