Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Diakeloadas_exeterben_a_demokraciarol

Diákelőadás Exeterben a hegyvidéki demokráciáról

Yes, we can! (Igen, meg tudjuk csinálni!) – ez volt a mottója annak a nemzetközi Comenius programnak, amelynek keretében a Tamási Áron iskola végzős tanulói az önkormányzati demokráciáról tartottak előadást az angliai Exeterben.

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium – Skardelliné Perjés Magdolna vezetésével – bekapcsolódott abba a Comenius programba, amelynek fő célkitűzése az volt, hogy a diákok megértsék, miként működik a demokrácia különböző közösségi szinteken. Arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők hangot adjanak a demokráciával kapcsolatos véleményüknek, hiszen a felnövekvő generációk felelőssége, miként alakítják a jövő társadalmát.
Ennek érdekében a vállalkozó kedvű fiatalok (magyarok, spanyolok, angolok, dánok és németek) feldolgoztak egy adott témát – demokrácia az iskolában, az önkormányzatokban országosan, Európában és világszerte –, amiből az államok egyikében húszperces, angol nyelvű prezentációt tartottak. A Tamási Áron iskola az önkormányzati demokrácia témakörét kapta, a hegyvidékiek a XII. kerület egyik legaktuálisabb közéleti kérdését, a Normafa Projektet és a kezdeményezést kísérő helyi társadalmi reakciókat mutatták be az angliai Exeterben.
Az előadás az illetékes szakemberekkel és politikusokkal készített interjúsorozaton alapult, a tanulók a fejlesztést támogatókkal és ellenzőkkel is felvették a kapcsolatot. Beszélgettek Mikó Gergellyel, a Normafa Projekt XII. kerületi irányítójával, Pokorni Zoltán polgármesterrel, a Normafán tervezett változtatások ellen az Együtt–PM tagjaként felszólaló Sipos Péterrel, valamint a programot koordináló Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízottal is.
A diákok számára kiderült, hogy a fejlesztés megvalósításának részletei nagyban függnek a kerületi népszavazás eredményétől, amelyen a polgárok kinyilváníthatják véleményüket. A hegyvidékiek addig is írásban, vagy akár a polgármesteri hivatalban személyesen bármikor jelezhetik észrevételeiket, kérdéseiket a Normafa átalakításával kapcsolatban. Ez pedig a nyolc tamásis fiatal szerint egyet jelent azzal, hogy a Hegyvidéken önkormányzati szinten jól működik a demokrácia.
Minderről beszéltek az Exeterben megtartott előadásukon, amit nagy érdeklődés kísért. A tamásisok visszaigazolást kaptak arról, mennyire hasznos, ha jól informáltak, és kiigazodnak a mindennapokat közvetlenül vagy akár közvetve befolyásoló, helyi, országos, vagy éppen a nemzetközi közvéleményt is foglalkoztató ügyekben.

sm.