Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagyon_fontos_a_megelozes1

Nagyon fontos a megelőzés

Nélkülözhetetlen szerepe van a betegségek megelőzésében a korai felismerésnek. Ezt szolgálják a különféle szűrővizsgálatok, amelyek fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. A Gesztenye Napok részeként megtartott egészségnapon erről kérdeztük Madarasi Annát, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak gyermek-, koraszülött és csecsemőosztályának osztályvezető főorvosát.

Rengeteg gyerek érkezett az egészségügyi szűrésekre. Miért annyira fontos, hogy már ők is részt vegyenek ilyen vizsgálatokon?

– Mert az egészségtudatos gondolkodást, magatartásmódot a legteljesebben gyermekkorban lehet elsajátítani. Ebben a szülőknek is nagy szerepük van, példamutatással és azzal, hogy az ilyen alkalmakra elhozzák a gyerekeket. De hogy a kérdésére szakmai szempontból is válaszoljak, két oldalról közelíteném meg a korai prevenció fontosságát. Egyfelől számos krónikus felnőttkori betegség kialakulását, mint például a tüdő- vagy a cukorbetegséget, az elhízást már gyerekkorban meg lehet előzni. Meghatározó a genetikai hajlam, de nagyon nagy szerepet játszik a környezet is, hiszen számtalan hatás befolyásolhatja, hogy kialakul-e egy adott betegség, s ha igen, mikor, milyen ütemben. Ezért tartjuk fontosnak, hogy már gyerekkorban rászokjon mindenki a rendszeres szűrésre. Vagyis a kérdésre az egyik válaszom a prevenció elsődlegességét hangsúlyozza, ebben a szűrések mellett szerepe van az életmódnak, az étkezésnek és a mozgásnak. Az időben kiszűrt betegségekre nagy figyelmet kell fordítanunk, mert nem mindegy, hogy a betegség kialakulásának kezdetén sikerül-e felismernünk a bajt, vagy csak később.

Évek óta végez szűréseket a hegyvidéki egészségnapokon is. Milyen tapasztalatai vannak, volt már olyan eset, amikor egy szűrővizsgálat – mondhatni, a véletlennek köszönhetően – segített felfedezni egy komolyabb betegséget?

– Megrázó élményünk, szerencsére, nem volt, de szűrtünk már ki gyerekeknél ortopédiai betegséget, magas vérnyomást is. Egy kisfiúnál magas koleszterinszintet mértünk, továbbküldtük kórházi vizsgálatokra, és javasoltuk, hogy ezekre ne csupán kísérjék a szülei, de saját magukat is vizsgáltassák meg. Így derült ki, hogy az ő esetükben genetikai hajlamról van szó.Nagyon_fontos_a_megelozes2

Az imént azt mondta, két oldalról közelítené meg a prevenció fontosságát. Melyik a másik oldal?

– A gyerekkori újraélesztés megtanulása. Ez így, első hallásra, tudom, meglehetősen ijesztően hangzik, pedig kikerülhetetlen, hogy erről beszéljünk, és a kisgyerekes szülők felkészültek legyenek minden előre nem látható vészhelyzetre. Szerencsés lenne, ha minden anyuka és apuka részt venne a felvilágosításokon, mert gyakran szembesülünk azzal, hogy az oly szívesen alkalmazott légzésfigyelő készülékek helyes használatával sincsenek mindig tisztában. Még ennél is fontosabb, hogy megtanulják, mit kell tenniük, ha baj van, amíg megérkezik az orvos. Most itt, az egészségnapon nagyon sok szülő jött ide az oktatóbabákhoz, hogy elsajátítsák, hogyan kell mesterséges légzést adni, hogyan, milyen ütemben és erővel kell a szívre nyomást gyakorolni, hogy azt újraindíthassák.

Biztos, hogy ezek az ismeretek előjönnek, ha pánikba esik az ájult gyermekét látó szülő?

– Ezektől az elsajátított gyakorlatoktól, persze, senki nem lesz szakember, de az ismeret is segíthet abban, hogy kisebb legyen az ijedtség, amíg a mentőt várják, arról nem beszélve, hogy vannak esetek, amikor minden pillanat életmentő lehet.

Mit tapasztalt, hogyan viselkedtek a gyerekek a szűréseken?

– Örömmel láttam, hogy nagyon bátrak voltak. Senkit sem a szülei tuszkoltak az asztalokhoz, még a vérvételre is határozottan jöttek. Ez is az előnye annak, hogy nem steril, „kórházszagú” rendelőben kell a doktor nénihez vagy bácsihoz odamenni, hanem játék közben, akár épp a bohócdoktortól kapott lufival, egy újabb játékként felfogva megnézni, milyen az, amikor megmérik az ujjbegyből vett vércseppel a vércukorszintet, vagy a már korábban említett koleszterint.

Lassan vége az egészségnapnak. Elégedett?

– Sok érdeklődő volt, és ez számunkra mindig nagyon megnyugtató.

A. I.