Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zold_lett_a_Varosmajor_utcai_ovoda

„Zöld” lett a Városmajor utcai óvoda

Valamennyi hegyvidéki óvoda pedagógiai programjában hangsúlyos szerepet kap a környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelés. Nem véletlen, hogy több „Zöld óvoda” működik a XII. kerületben, legutóbb a Városmajor utcai kapta meg ezt a kitüntető címet. A pályázatok sikeréhez az önkormányzat a tárgyi feltételek biztosításával járul hozzá.

A Hegyvidék páratlan környezeti adottságait az önkormányzati óvodák is igyekeznek kihasználni. Az intézmények arra törekednek, hogy a természet értékeit bemutatva környezettudatos gondolkodásra neveljék a gyerekeket. Ezt a szellemiséget erősíti a hagyományosan a Normafa Óvodában megrendezett környezetvédelmi találkozó is, amelyet minden évben a kerületi „Zöld óvodák” szerveznek – mondta el Fonti Krisztina annak kapcsán, hogy nemrégiben a Városmajor utcai óvoda is elnyerte a „Zöld óvoda” minősítést.
„Támogatjuk azokat az intézményeket, amelyek úgy döntenek, hogy elindulnak a pályázaton, hiszen a zöld gondolat népszerűsítése fontos az önkormányzat számára. Azt tapasztaljuk, hogy a hegyvidéki szülők is szívesen íratják be »Zöld óvodába« gyermekeiket” – emlékeztetett az oktatásért felelős alpolgármester.
A Hegyvidéki Önkormányzat az óvodákban elvégzett fejlesztésekkel, az eszközpark biztosításával járul hozzá a környezettudatosság elterjesztéséhez, valamint ahhoz, hogy az intézmények sikerrel indulhassanak a pályázaton.
„Zöld udvarokat alakítunk ki, az óvodai alapítványokkal közösen támogatjuk a sószobák létrehozását, lehetőséget biztosítunk a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra – sorolta Fonti Krisztina. – Ha cserélni kell a kültéri játékokat, azt már kizárólag környezetbarát eszközökkel oldjuk meg. Mindez hozzásegíti az óvodákat ahhoz, hogy még inkább a zöld jelleghez igazítsák a környezetvédelmet, a természet szeretetét, az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozó pedagógiai programjukat.”
Az alpolgármester külön kiemelte az energiahatékonyság növelését célzó fejlesztéseket. Az utóbbi években napelemes rendszereket szereltek fel a Zugliget, a KIMBI és a Normafa Óvodában. Nyílászárócsere és homlokzati hőszigetelés történt a KIMBI-ben, a Táltosban, a Zugligetben, az Őzikében, az Orbánhegyiben, valamint a Csikóban. Sószobát alakítottak ki a Táltos, a Hegyvidéki Mesevár, a Süni, a KIMBI, a Normafa és a Zugliget Óvodában.
Mindezeknek is köszönhető, hogy 2013-ban a KIMBI, tavaly – immár másodszor – a Zugliget, az év végén pedig a Városmajor utcai óvoda kapta meg a „Zöld óvoda” címet. Ezeken kívül a Normafa már háromszoros, a Mackós kétszeres, míg az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló Zölderdő örökös „Zöld óvodának” mondhatja magát.
A kitüntető cím különlegessége, hogy nem örökre szól, hanem a folyamatos fejlődést feltételezi – mondta el Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális irodájának vezetője. Négy sikeres pályázat után lehet örökös „Zöld óvoda” egy intézmény, amihez az kell, hogy a környezettudatosság és fenntarthatóság ne csupán alkalomszerűen, a pályázat kedvéért jelenjen meg a pedagógiai programban.
A minősítés azért is fontos, mert ezzel több pályázati forrás nyílik meg az intézmények előtt. További előny, hogy a „Zöld óvodák” pedagógusai országos konferenciasorozat keretében rendszeresen kicserélhetik tapasztalataikat, valamint nemzetközi projektekben is részt vehetnek. A Városmajor utcai intézmény vezetője nemrégiben Szlovéniában a kerületi zöldóvoda-hálózat mellett az összes hegyvidéki óvodát bemutathatta.
Óriási erkölcsi elismerésnek tartja a cím elnyerését Bálint Beáta. A Városmajor utcai óvoda vezetője hangsúlyozta, hogy a pályázathoz nem kellett módosítaniuk a pedagógiai programjukat, hiszen az mindenben megfelelt az elvárásoknak.
„Nem kész ismeretek nyújtása a célunk, hanem azt segítjük elő, hogy a gyerekek maguk fedezzék fel szűkebb és tágabb természeti, emberi környezetüket, ezek tárgyait és jelenségeit. A környezetismereti neveléssel alakítjuk ki bennük a kulturált élet szokásait, az elfogadott viselkedési formákat, az érzelmi és erkölcsi viszonyokat. Ennek segítségével közvetítjük az egyetemes és nemzeti kultúra értékeit, hagyományait” – foglalta össze röviden munkájukat az óvodavezető.
A programokról szólva elmondta, hogy évente két alkalommal papírgyűjtést szerveznek, rendszeresen kirándulnak és ellátogatnak az óvoda közelében működő biopiacra, s amit tudnak, újrahasznosítanak. Az óvoda tagja a Humusz Szövetségnek, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. A kertben komposztálnak, virágokat ültetnek, emellett zöldséges és gyógynövényes kiskertet alakítottak ki. Minden csoportszobában található élő sarok, a növények, az akvárium és a terrárium gondozása a gyerekek feladata. Számítanak a szülők részvételére is, az őszi és a tavaszi kertrendezést közösen végzik el a családok.

sm.