Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vészhelyzet a Normafánál: összefogtak a hegyvidékiek

Előző lapszámunkban Pokorni Zoltán polgármester kérésére közöltük a hegyvidéki veszélyhelyzettel kapcsolatos többnapi megfeszített munkában részt vevők névsorát. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói és önkéntesei akkor kimaradtak, nem véletlenül: a kármentési munkálatok legnagyobb részét ők végezték el, így megérdemlik, hogy külön kiemelve jelenjen meg mindnyájuk neve. Köszönet az áldozatkészségükért!

Az év – másik – fája

Az év fája mindig csak egy lehet – gondolnánk. De nem így van, mert egyazon néven két párhuzamos választás zajlik, ráadásul mindkettő a közönség szavazatainak figyelembevételével. Az egyikről már írtunk tavaly, a mezei juhar lett a befutó, 2014 másik nyertese pedig a tatai nagy platán.

Mozogni kell! – időskorban is

A mozgás és a gerinc egészségének kapcsolatáról hangzott el előadás az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi programjában.Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogyanlehet megelőzni, enyhíteni a hátfájást.

Először az eszem-iszom, aztán a szánom-bánom

Az új évet búcsúval kezdjük: Járay Mari kolléganőnk, aki tizenhat éven keresztül írta és szerkesztette gasztronómiai rovatunkat, s igyekezett ízletesnél ízletesebb ételekkel „jóllakatni” bennünket, végleg szögre akasztja tollát és fakanalát. Istenhozzádja a tőle megszokott módon stílusos, sok-sok kiváló recepttel, vidáman, amilyen vidám ő maga is. Farsang amúgy is a mulatságok időszaka, így nekünk sem ildomos szomorkodva elköszönni tőle: sok szerencsét kívánunk neki, és még annál is több csodás étel elkészítését a jövőben immár családi körben!

A Buboréktól az ifi olimpiai bajnoki címekig

Sikeres évet tud maga mögött Szilágyi Liliána: a Nanjingban megrendezett ifjúsági olimpián 100 és 200 méteres pillangóúszásban is olimpiai bajnoki címet szerzett. Teljesítménye tovább öregbíti a hegyvidéki úszásoktatás hírnevét, hiszen a 17 esztendős lány évekig a Városmajor utcai uszodában működő Buborék úszóiskolába járt.

Pál Feri atya és az Ütközések

A Prima Primissima díjas katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Pál Feri atya egyik kedvencével, az Ütközések című filmdrámával hívta közös elmélkedésre a MOM Kulturális Központ közönségét „Az én filmem” programsorozat legutóbbi estéjén. A különleges találkozáson a sztereotípiák, a konfliktusok és az emberi kapcsolatok is górcső alá kerültek.

Vízkereszt

A karácsonyi ünnepkör harmadik jelentős ünnepe karácsony és újév után vízkereszt. Noha régebben több a karácsonyi időhöz kapcsolódó népszokás is fűződött hozzá, ma szinte kizárólag vallási ünnepnek számít. Eredeti időpontja január 6., ám a katolikus egyház – néhány más hétköznapra eső ünnephez hasonlóan – a vízkeresztet is hozzáigazította korunk munkarendjéhez, így január 2–8. között, az újév utáni első vasárnapon ünnepli.

Tanulmánykötettel ünnepel a helytörténeti gyűjtemény

Fennállása negyvenedik évfordulóját ünnepelte 2013-ban a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, amely ennek alkalmából teltházas konferenciát szervezett a MOM Kulturális Központban. Ezen a meghívott szakemberek legfrissebb helytörténeti kutatásaikat osztották meg az érdeklődőkkel. Az elhangzott előadások alapján nemrég elkészült tanulmánykötet bizonyítja, hogy még mindig vannak fehér foltok a XII. kerület múltjában. A homályos részek felszámolásában nagy szerepet játszik az újkiadvány, amelynek február 10-én lesz a bemutatója a MOM-ban.

„Zöld” lett a Városmajor utcai óvoda

Valamennyi hegyvidéki óvoda pedagógiai programjában hangsúlyos szerepet kap a környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelés. Nem véletlen, hogy több „Zöld óvoda” működik a XII. kerületben, legutóbb a Városmajor utcai kapta meg ezt a kitüntető címet. A pályázatok sikeréhez az önkormányzat a tárgyi feltételek biztosításával járul hozzá.

A Hegyvidékre járnak néptáncoktatást tanulni

Hét évvel ezelőtt vezette be a néptánc felmenő rendszerben történő tanórai oktatását a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium. A tapasztalatokat az iskola mostantól mentoráló intézményként adhatja tovább a módszer iránt érdeklődő pedagógusoknak.

A turistautak többsége ismét járható

Hetek óta naponta húsz-harminc ember dolgozik a Normafa térségében, hogy megtisztítsa a jegesedés miatt járhatatlanná vált turistautakat. Az intenzív munkának köszönhetően a kerület kezelésében lévő erdőterületeken az utak többsége már járható, a fenntartó intézmény vezetője azonban továbbra is fokozott óvatosságra inti a látogatókat.

„Tűzoltóeskünk alapján végezzük munkánkat”

December legelején, amikor a jéggé dermedt fák leszakadt ágai miatt megállt az élet a hegyen, nemcsak az időjárás volt rendkívüli, hanem az összefogás is a gyors veszély- és kárelhárítás érdekében szerveződött civilek és szakemberek között. A munkálatokat koordináló válságstáb oszlopos tagja volt Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki interjúnkban elmondta, mi mindent tettek néhány nap alatt a Normafa környékén élők biztonságáért. Az igazgató a katasztrófavédelem elmúlt évben végzett egyéb feladatairól is beszélt.

Ajándék a lisztérzékenyeknek

Minden karácsonykor megajándékozzák a segítségre szorulókat a Hegyvidék–YBL WPC vízilabdacsapat játékosai, vezetői. Ezúttal a Böszörményi úti Kulturális Szalonban működő Budai Lisztérzékeny Csoport tagjait lepték meg gluténmentes élelmiszereket tartalmazó csomagokkal.

Szeretettel töltött karácsonyi ebéd

A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján az önkormányzat ismét karácsonyi ebéddel kedveskedett a Hegyvidéken élő rászoruló, magányos időseknek.Az ízletes fogásokat elegáns környezetben, meghitt hangulatban fogyaszthatták el a vendégek.

Év végi nemzetiségi közmeghallgatások (2.)

December első napjaiban tartottak közmeghallgatást az őszi választások után újból, valamint újonnan megalakult helyi nemzetiségi önkormányzatok. Ezúttal a horvátok, a lengyelek, a romák és a románok múlt évi programjairól, idei terveiről olvashatnak.

Megkezdődött a Széll Kálmán tér átépítése

A BKK összeállította, milyen közlekedési változások várhatóak a felújítás alatt. A forgalmi rend több ütemben módosul, így a gyalogosan, villamossal, metróval, autóbusszal és autóval közlekedőknek is érdemes figyelemmel kísérni a változásokat.

Egészséges ételek a hegyvidéki menzákon

Január 1-jei hatállyal szigorították a közétkeztetés szabályait, ezentúl például kevesebb cukrot, sót és zsírt tartalmazhatnak a menzákon kínált ételek. A szigorúbb előírások a hegyvidéki intézmények életében nem hoznak jelentős változást, a kerületi óvodákat, iskolákat, gondozási központokat kiszolgáló FH Gasztro Kft. ugyanis már hosszú ideje kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a menüi egészségesek legyenek.

Elkészült a Normafa-rehabilitáció Natura 2000-es hatásvizsgálata

Bemutatta az önkormányzat annak a másfél éven át zajló átfogó hatásvizsgálatnak az eredményét, amely összegzi, hogy a Normafa rehabilitációjával kapcsolatos elképzelések milyen hatást gyakorolnának a területen található értékes állat- és növényvilágra. A természetvédelmi vizsgálatra épülő megvalósíthatósági tanulmányt néhány hét múlva ismerhetjük meg, a konkrét tervekről pedig várhatóan április végén dönthetünk egy helyi népszavazás keretében.