Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchezElkeszult_a_Normafa-rehabilitacio_Natura_2000-es_hatasvizsgalata

Elkészült a Normafa-rehabilitáció Natura 2000-es hatásvizsgálata

Bemutatta az önkormányzat annak a másfél éven át zajló átfogó hatásvizsgálatnak az eredményét, amely összegzi, hogy a Normafa rehabilitációjával kapcsolatos elképzelések milyen hatást gyakorolnának a területen található értékes állat- és növényvilágra. A természetvédelmi vizsgálatra épülő megvalósíthatósági tanulmányt néhány hét múlva ismerhetjük meg, a konkrét tervekről pedig várhatóan április végén dönthetünk egy helyi népszavazás keretében.

„2013 szeptemberében alkotott törvényt az Országgyűlés a Normafa mintegy 350 hektáros területének rehabilitációjáról, büszkék vagyunk arra, hogy ennek feladatát, felelősségét önkormányzatunkra bízták” – ismertette a kerület polgármestere a Natura 2000-es hatásvizsgálat elindításának hátterét. Pokorni Zoltán elmondta: miután természetvédelmi területről van szó, az önkormányzat egy független, közel két vegetációs cikluson átívelő hatásvizsgálatot indított el, amely arra ad választ, hogy az Európai Unió rendkívül szigorú környezetvédelmi szabályozásával összhangban mi valósítható meg a területen.
A polgármester hangsúlyozta, a most közzétett hatásvizsgálat nem az önkormányzat konkrét, a Normafa fejlesztését célzó terveit tartalmazza, hanem a törvényben megfogalmazott lehetőségeket vizsgálja abból a szempontból, hogy milyen hatással bírnának a környezetre a különböző elemei. Kitért rá, hogy a dokumentumban minden olyan lehetőséget megvizsgáltak, amit a törvény lehetővé tett volna – mint például egy hosszú, új szakaszokkal bővülő, ülőlifttel kiszolgált sípálya, nyári bobpálya, valamint egy új libegő építése –, azonban az elmúlt másfél év egyeztetései és a vizsgálat eredményei nem támogatják az ilyen jellegű túlzó, a környezet károsítását valószínűsítő elképzeléseket. Hozzátette, hogy új sportcentrum, nagy kiterjedésű, új építésű épületek létrehozását sem támogatja az önkormányzat.
Musicz László, a Natura 2000-es hatásvizsgálat projektvezetője kiemelte, hogy a Normafa rehabilitációjának szükségességét az olyan körülmények is különösen fontossá teszik, mint például a Magyarországon csak itt élő csíkos boglárka rendkívül aggasztó helyzete, a lepkefaj ugyanis gyakorlatilag a kipusztulás szélére sodródott. Gyakorlatilag a Normafa-projekt lehet az, ami a huszonnegyedik órában megmentheti a fajt, amennyiben sikerül elindítani a Harang-völgy és a Normafa-lejtő gyepterületeinek rehabilitációját és egy helyes kezelési gyakorlatot. A projektvezető úgy vélte: a Normafa környékére ma jellemző konfliktusok jelentős része felszámolható a rehabilitáció révén egy szabályozott és jól átgondolt területhasználat segítségével, azonban a Natura 2000-es vizsgálat sem támogat túlzó, a Normafa környezetébe jelentősen beavatkozó fejlesztési terveket.
Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy a vizsgálati eredmények alapján az önkormányzat megvalósíthatónak látja a pusztulófélben lévő műemlék épületek felújítását, új funkciókkal való megtöltését. Kiemelt feladatnak tekintik továbbá a parkolás és a közlekedés szabályozását, a Libegő felső végállomásának rendbetételét és a Jánoshegyi út felújítását. Javaslatként felmerült a Normafától lejjebb fekvő területeken kisebb parkolók létrehozása és a tömegközlekedés fejlesztése, például a fogaskerekű útvonalának meghosszabbítása, elektromos buszok üzembe állítása.
A polgármester hozzátette, hogy az előkészítő munka tovább folytatódik, a következő állomás a Natura 2000-es hatásvizsgálat és a civil egyeztetések alapján készülő megvalósíthatósági tanulmány, amelyet néhány hét múlva mutatnak be a nagyközönségnek. Így, a konkrét tervek megismerése után kerülhet sor a helyi népszavazásra várhatóan április végén.

d.

A Natura 2000-es hatástanulmány teljes egészében letölthető a http://normafa.info/hu/Natura_2000_dokumentacio oldalon.