Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_turistautak_tobbsege_ismet_jarhato2

A turistautak többsége ismét járható

Hetek óta naponta húsz-harminc ember dolgozik a Normafa térségében, hogy megtisztítsa a jegesedés miatt járhatatlanná vált turistautakat. Az intenzív munkának köszönhetően a kerület kezelésében lévő erdőterületeken az utak többsége már járható, a fenntartó intézmény vezetője azonban továbbra is fokozott óvatosságra inti a látogatókat.

A december eleji jegesedés miatt az önkormányzat kezelésében lévő teljes, több mint 300 hektárnyi erdőterület károsodott a Normafa térségében. Szinte mindegyik fának sérült a koronája, szerencsére ugyanakkor az állomány legnagyobb része túlélte a megpróbáltatást – számolt be a rendkívüli káresemény következményeiről Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója. A legtöbb fa a fenyvesekben dőlt ki, ez azonban természetvédelmi szempontból nem jelent komoly problémát, hiszen a tájidegen feketefenyők helyén ismét őshonos tölgyet, bükköt lehet majd elültetni.
Az intézményvezető elmondta, hogy a jegesedést követően azonnal megkezdték a kidőlt fák, leszakadt ágak miatt járhatatlanná vált turista- és erdészeti utak megtisztítását, az ünnepek kivételével hetek óta majd’ mindennap húsz-harminc ember dolgozik a helyszínen. Eddig több mint 11 kilométernyi utat tettek járhatóvá, illetve 11 hektárnyi területen – a legfrekventáltabb utak, pihenőhelyek mellett, valamint a síelésre, szánkózásra használt lejtők környezetében – végeztek veszélyelhárítási munkákat.
Az utak mentén felhalmozott nagyobb rönköket elszállítják, míg a kisebb darabokat felaprítják, az aprítékot pedig elterítik a talajon. Az igazgató hangsúlyozta: nem tervezik a teljes erdőterület megtisztítását, a turistaforgalom által nem érintett részeken a helyükön hagyják a legtöbb leszakadt faágat. Hasonlóan járnak el a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőkben is, ahol szintén nagyon sok kárt okozott a jegesedés.A_turistautak_tobbsege_ismet_jarhato1A kirándulók biztonsága érdekében egy hónapon át nem volt látogatható a Normafa, január elejére azonban az utak döntő többsége járhatóvá vált, ezért a hatóság feloldotta a tilalmat. Mikó Gergely arra kérte a sportolókat, kirándulókat, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a területen, ne térjenek le a kijelölt turistautakról. Az erdő a vonatkozó törvény értelmében kizárólag saját felelősségre látogatható – nemcsak most, hanem az év bármely szakában.
Az elmúlt napokban hó lepte be a Normafát. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a sízők a síháztól induló lejtőket, a szánkósok pedig az Anna-rétet és környékét használhatják. A balesetek elkerülése érdekében a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény a fentiek betartására kéri a síelőket és a szánkózókat is.

*

A jégkár nemcsak az erdőben, hanem a lakóterületeken is sok gondot okozott, a kidőlt fák, lezuhant ágak, leszakadt vezetékek miatt december első napjaiban számos út járhatatlanná vált a kerület magasabban fekvő részein. A nagy erőkkel végzett veszélyelhárítási munkáknak köszönhetően néhány napon belül minden utat meg tudtak nyitni a forgalom előtt, de a közterületek tisztítása még jelenleg is tart.
Torma László kertész műszaki ellenőr, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa elmondta, hogy az utak mentén felhalmozott ágak, gallyak eltávolítása és ledarálása az óriási mennyiség miatt rendkívül időigényes feladatot jelent. A Széchenyi-hegy túlnyomó részén mostanra végeztek a munkálatokkal, és a Svábhegy számos utcáját is rendbe tették már. Jelenleg a Normafa, az Őzike, az Evetke és a Melinda úton dolgoznak, hamarosan pedig a lejjebb fekvő utak takarítása következik.
A közterületek megtisztításán mindennap húsz-huszonöt ember dolgozik, az önkormányzat és társaságainak munkáját parkfenntartó cégek segítik. Az önkormányzat egy nagy teljesítményű darálógépet vásárolt a munkálatok hatékonyságának növelése érdekében.
A jégkár által érintett Svábhegyi Bölcsőde, a Normafa és az Őzike úti óvoda, valamint a Jókai iskola kertjét már rendbe tették. Ahol szükséges volt, a veszélyessé vált ágakat alpinista segítségével távolították el a fákról.

k.