Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tuzoltoeskunk_alapjan_vegezzuk_munkankat1

„Tűzoltóeskünk alapján végezzük munkánkat”

December legelején, amikor a jéggé dermedt fák leszakadt ágai miatt megállt az élet a hegyen, nemcsak az időjárás volt rendkívüli, hanem az összefogás is a gyors veszély- és kárelhárítás érdekében szerveződött civilek és szakemberek között. A munkálatokat koordináló válságstáb oszlopos tagja volt Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki interjúnkban elmondta, mi mindent tettek néhány nap alatt a Normafa környékén élők biztonságáért. Az igazgató a katasztrófavédelem elmúlt évben végzett egyéb feladatairól is beszélt.

A Hegyvidék felső részein élők számára nem mindennapi helyzetet jelentett az a jégkár, amelynek nyomai még most is megdöbbentő látványt nyújtanak sok helyütt. A katasztrófavédelem fővárosi szervezete vezetőjeként hogyan élte meg a másfél hónappal ezelőtti eseményeket?

– December elsején reggel érkezett az első jelzés, miszerint faág szakadt rá egy személyautóra. A helyszínre érkező tűzoltóegység jelezte, hogy nem egyedi esetről, hanem nagyobb erőket igénylő helyzetről van szó. A II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka a helyszínre vonult. A körülmények a folyamatos ónos eső miatt fokozatosan romlottak, kora délutánra a jég súlya alatt már tömegesen törtek és dőltek a fák. A Normafánál történő közlekedés életveszélyessé vált. Első beavatkozásaink során harminchét embert, köztük harmincnégy gyermeket mentettünk ki egy erdei hotelből. A kialakult helyzet kezelése érdekében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (FKI) Operatív Törzset állítottunk fel, s a Jókai Klubban a Helyszíni Operatív Törzs is megkezdte működését az önkormányzat és a társszervek együttműködésével. A területre vezető utakat le kellett zárni. Legfontosabb feladatként a Normafa körzetében található oktatási intézményekben lévő gyerekek kimenekítését, az ott dolgozók biztonságos hazajutásának és a területen lakók otthonukba jutásának biztosítását határoztuk meg. A tűzoltóink, az erdészet munkatársai és az önkéntes szervezetek tagjai megkezdték a veszélyt jelentő fák vágását, az úttestre dőlt fatörzsek eltávolítását. Az FKF Zrt. hóekékkel takarította a törmeléket az utakról, egyben elvégezte a síkosságmentesítést is. A gyerekeket – tűzoltói biztosítás mellett – az önkormányzat buszokkal biztonságos helyre szállította, ahol átadta őket a szülőknek. Kora estére teljesítettük a fő célkitűzéseket. Az Eötvös út és a Magas út járhatóvá vált; a területen továbbra is korlátozni kellett a közlekedést, de a Normafán élők hazatérhettek. A következő két napban a jég súlya alatt továbbra is törtek le faágak, leszakítva az elektromos vezetékeket. A mentőerők folyamatos munkájukkal biztosították az utak járhatóságát és az elektromos vezetékekre dőlt, azt veszélyeztető faágak eltávolításával az ELMŰ szakembereinek az áramszolgáltatás helyreállítását. A terület lakói számára a Jókai iskolában befogadóhelyet nyitott az önkormányzat, ahol december 1-jén tizenöt, 2-án öt, 3-án pedig három fő kérte elhelyezését. A káresetek tömeges felszámolása ugyan december 5-re megtörtént, de még december 10-ig dolgoztunk a leszakadt ágak okozta károk elhárításán. A december 1. és 5. közötti időszakban az FKI hivatásos tűzoltóit és az önkéntes egységeket több mint hatszáz káresethez riasztották. Egy riasztás során az egységek több káresetet is felszámoltak a területen. Összesen 413 tűzoltó vett részt a munkálatokban, 29 gépjárműfecskendővel dolgoztunk folyamatosan a helyszínen.Tuzoltoeskunk_alapjan_vegezzuk_munkankat2

A számok alapján óriási munkát végeztek néhány nap alatt a kerületben. Mit lehet tudni a múlt évi teljesítményükről?

– Tavaly 414 riasztást kaptunk a XII. kerület területéről, ebből 272 műszaki mentés és 172 tűzeset volt. A riasztások nagy része lakóingatlanokhoz kapcsolódik, de meglehetősen sok a közúti baleset is. Jelentős tűzeset szerencsére nem történt 2014-ben. Itt, a Hegyvidéken folyamatosan ellenőrzés alatt tartjuk a partfalomlás vagy -csúszás veszélye miatt azokat a helyszíneket, amelyek a Bányakapitányság nyilvántartásában szerepelnek. A múlt évben egy esetben fordult elő felszínmozgás, ez azonban nem veszélyeztette a lakosságot.

Korábban szigorú ellenőrzéseket helyeztek kilátásba a társasházaknál a tűzvédelmi szabályok betartása érdekében. Tapasztaltak szabálytalanságokat?

– Közérdekű bejelentések kivizsgálása során ellenőriztünk lakóházakat a kerületben. Előfordult, hogy szabálytalanságokat tapasztaltunk, két esetben tűzvédelmi bírságot kellett kiszabnunk. Mindkét alkalommal éghető anyagokat tároltak a menekülési útvonalakon. A katasztrófavédelem 2014-ben hatósági jogkört kapott a kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatban. A Hegyvidéken 158 esetben kellett megtiltanunk életveszélyes égéstermék-elvezető használatát. Sajnos gyakran előfordul, hogy a kéményseprők nem tudnak bejutni a lakásokba, hogy megvizsgálják az égéstermék-elvezetőket, pedig kötelező a kémények rendszeres ellenőriztetése szakemberrel. Fontos tudni, hogy a háztartási tüzelőberendezések és a hozzájuk kapcsolódó kémények használatából fakadó problémákat, köztük a szén-monoxid-mérgezés veszélyét jelentősen csökkenti a rendszeres időközönként végzett ellenőrzés.

Gyakoriak a Hegyvidéken a szén-monoxid-mérgezéses esetek?

– A múlt évben az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén huszonkét szén-monoxid-szivárgás történt, amiből a XII. kerületben négy esethez kellett vonulniuk a tűzoltóknak. 2015 első napjaiban csak Észak-Budán két szén-monoxid-szivárgáshoz riasztották a katasztrófavédelmet, az egyik a XII. kerületben történt. Soha nem szabad elzárni a szellőzőnyílásokat, a lakást gyakran kell szellőztetni, és érdemes szaküzletből beszerezni szén-monoxid-érzékelő készüléket. Mérgezés gyanúja esetén – indokolatlan fejfájás, hányinger, szédülés, rosszullét olyan ingatlanban, ahol nyílt égésterű kazán üzemel – az elsődleges lépések után (gáz elzárása, szellőztetés) a katasztrófavédelmet kell hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó telefonszámon, szükség esetén pedig a mentőket.

Karácsony előtt az önkormányzat jutalmakat adott át a legkiválóbb tűzoltóknak, akik a jégkármentesítés során is nagyszerűen helytálltak. Mit jelent dolgozóik számára a kerület támogatása?

– A támogatás kiemelkedő jelentőséggel bír nemcsak az anyagi, hanem az erkölcsi elismerés miatt is. Azt szoktuk mondani, hogy a tűzoltóeskünk alapján végezzük munkánkat, hálát vagy ellenszolgáltatást nem várunk cserébe. De a legnagyobb elismerés számunkra azok köszönete, akiknek a védelmére felesküdtünk. Ezt szimbolizálja a kerületi lakosokat, állampolgárokat képviselő önkormányzat jutalma. Köszönjük!

K. D.