Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mozogni_kell_idoskorban_is

Mozogni kell! – időskorban is

A mozgás és a gerinc egészségének kapcsolatáról hangzott el előadás az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi programjában.Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogyanlehet megelőzni, enyhíteni a hátfájást.

Az Idősek Egészség Iskolája decemberi programjaként a gerincbetegségekről tartott előadást dr. Somhegyi Annamária a Kulturális Szalonban. Az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója elmondta,hogy a megfelelő mozgásformák alkalmazásával, gyógytornával és helyes táplálkozással számos betegség megelőzhető, vagy legalábbis enyhíthetők a kellemetlen, sokszor kínzó tünetek. Ezek között a legfontosabbak a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, agyvérzés, magas vérnyomás), az anyagcsere-betegségek(elhízás, cukorbetegség, magas vérzsír, magas koleszterinszint), a lelki egészség és a szellemi frissesség zavarai, a gerinc porckopásos betegségei és a csontok mészszegénysége.
A szakember hangsúlyozta: rendkívül lényeges a gravitációval ellentétes mozgás –ilyen a lépcsőzés is–,hogy a kalcium beépüljön a csontokba. Emellett sokat segít a társas kapcsolatok erősítése, a jó gondolatok előtérbe helyezése, a passzív időtöltés elkerülése, valamint – a lehetőségekhez képest –a gyógyszerszedés visszaszorítása is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csontés ízület évtizedének nyilvánította a 2001–2010 és a 2011–2020 közötti időszakokat. A leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések a derékfájás és egyre inkább a nyakfájás. A legtöbb panaszt egyebek közt a túl sok ülőmunka és autózás, a dinamikus alulterhelés, a statikus túlterhelés, a nem megfelelő bútorok (szék, asztal, ágy, matrac) okozzák.
Dr. Somhegyi Annamária kifejezetten ajánlja a lépcsőzést, szerinte az sem lehet kifogás, ha valakinek fáj a térde, a nem használt izmok ugyanis idővel további panaszok kiváltói lehetnek. Az ágy legyen közepesen kemény, a gödrös ágyat viszont ki kell dobni, mert nagyon árt a gerincnek. Ülés közben az ágyéki gerinc megtámasztása a legfontosabb: előre csúszni szigorúan tilos, a helyes pozíciót segíti a gumilabda, ami állandó egyensúlyozásra készteti az izmokat – ez a dinamikus ülés–, de jó választás a háttámlára rakható deréktámasz és az ékpárna is.
Ha keveset ülünk, sokat mozgunk, és megfelelő a tartásunk, azaz a súlyunkat a nagy csigolyatest tartja, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a szerzett gerincbetegségeket, elváltozásokat – hangsúlyozta az igazgató.Különösen veszélyes az ülő helyzetből előrehajolva történő emelés, illetve a hajlás és csavarodás egyszerre. Éppen ezért érdemes hajolás helyett a guggolást választani. Nem mindegy az sem, hogyan állunk: a tartásunk akkor helyes, ha követi a gerinc természetes alakját.
Rossz tartás esetén „jön” a porckopás, ezt ellensúlyozhatjuk a farizom és a gerinc melletti hátizmok erősítésével. A kellően erős izmok megtartják a medencét a helyes középállásban, és megakadályozzák a gerinc nem normális görbületét.
A súlyos gerincferdülés ritka, a bajokat a rossz tartás, a nem megfelelően működő három izompáros okozza. Az izmok egyensúlyának felborulásakor a medence előrebillen, a hátizmok is gyengülnek. Alvás közben a porckorongokban mérhető nyomás háton fekve a legkisebb, oldalfekvés esetén kicsit nagyobb. Biciklizni csak egyenes derékkal szabad, jót tesz a hátúszás és a helyes mellúszás (vízbe tett fejjel) – ezeket ajánlott váltakozva alkalmazni –, az otthon elvégzett napi 15 perc gyógytorna, a rendszeres séta, a tánc, a hétvégi kirándulás. A kalcium csontokba történő beépülését segíti a cipekedés, azonban tartózkodjunka túlzott súlyok emelésétől!
A megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni. Dr. Somhegyi Annamária elismerően szólt a hegyvidéki óvodákról és általános iskolákról, amelyekben tapasztalatai szerint nagy figyelmet fordítanak a gyerekek mozgás- és tartásfejlesztésére. Ennek része, hogy a kicsik lába mindig érjen le a székről, amely ne legyen mély, és támassza meg a derekat. Az asztal akkor megfelelő, ha igazodik a diák magasságához: nem alacsony, nem is magas, hanem éppen kényelmes, míg az iskolatáska nem lehet nehezebb, mint a gyerek súlyának 10 százaléka.
Végezetül a szakember kiemelte a mindennapos testnevelés fontosságát. Ez gyógytornával kiegészülve nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a hegyvidéki gyerekekből egészséges gerincű felnőttek váljanak.

Knp.

 

További információk a gerincbetegségekről és a megelőzésről: www.gerinces.hu.