Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szeretet_es_szolgalat

Szeretet és szolgálat

A kerületi lakosok és az önkormányzati dolgozók ruhaadományaiból összeállított csomagokat adott át a rászorulóknak Müller Csaba, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai melegedőjében az ünnepek előtt. A hideg napokon telt házzal működő éjszakai és nappali melegedőhelyre rendszerint karácsonykor érkezik a legtöbb adomány.
„Önkormányzatunknak hosszú évekre visszanyúló kapcsolata van a szeretetszolgálattal – mondta el lapunknak Müller Csaba. – Ez részben a nappali melegedő támogatását jelenti, részben azt a rehabilitációs programot, amelybe néhány évvel ezelőtt kezdtünk bele közösen. Az önkormányzat pénzzel támogatja tizenöt ember lakhatását, munkába állását, de ennél is fontosabb, hogy szociális munkásokat állítunk melléjük, akik a mindennapi nehézségek közepette próbálnak segíteni nekik immár két éve. Van olyan köztük, akinek már sikerült újra a saját lábára állnia.”
A XII. kerület vezetői azok közé tartoznak, akik egész évben odafigyelnek a szeretetszolgálat munkájára, és folyamatosan igyekeznek segíteni – emelte ki Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. „A rehabilitáció nyilván egészen mást jelent egy két elemit végzett ember és egy utcára került orvos számára – magyarázta. – A nyomorúság fontos fokmérője, amikor elvesznek a célok, amikor már csak a mai napra koncentrál valaki. Ilyenkor a szenvedés csillapítása a legfontosabb feladatunk. A hideg napokon pedig az elsődleges cél, hogy túléljék az éjszakákat még azok is, akik valami miatt nem fogadják el az ellátásunkat.”
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, azon túl, hogy fűtött térrel, alvóhellyel, étellel, ruhával igyekeznek pótolni az elveszett otthon melegét, a legfontosabbat mégis a szeretetükkel, megértésükkel adják a hajléktalanná válók számára. Az ott jártunkkor a portán szolgálatot teljesítő szociális munkást saját bevallása szerint a gondviselés vezette erre a feladatra.
„Adódott egy helyzet az életemben, ami váltásra késztetett – mesélte. – Ekkor jött a lehetőség, jelentkeztem egy hirdetésre; utóbb derült ki, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adta fel. Eljöttem, és itt ragadtam… Szeretet nélkül nem lehetne végezni ezt a munkát, ismerni kell az embereket, és mindenkivel a maga természete szerint bánni. Ha abban tudunk segíteni, hogy a mai napjuk jobb legyen, mint a tegnapi, akkor már nem reménytelen az erőfeszítésünk.”

Juhász Zsófia