Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

110_eve_koltozott_a_MOM_a_Csorsz_utcaba

110 éve költözött a MOM a Csörsz utcába

Száztíz évvel ezelőtt, 1905-ben telepedett meg a Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézet, későbbi nevén a Magyar Optikai Művek a Csörsz utcában – ennek alkalmából az idén kiadványt jelentetne meg a MOM Emlékalapítvány. Az egykori dolgozók által alapított civilszervezet tagjainak legutóbbi összejövetelén Sörös Antal kuratóriumi elnök elmondta: eredetileg egy nagyobb, komoly kutatómunkát igénylő könyv kiadását tervezték, pénzhiány miatt azonban marad a rövidebb kiadvány, meglévő dokumentumok felhasználásával.
Bár a Magyar Optikai Művek Csörsz utcai központját 1998-ban lebontották – helyén bevásárlóközpont és lakópark épült –, az emlékalapítvány tagjai örülnek annak, hogy az egykori gyár nevét több intézmény is őrzi a környéken. Büszkék arra is, hogy a MOM korábbi vidéki részlegei közül a dunaújvárosi és a mátészalkai gyáregységekben a tulajdonosváltások ellenére változatlanul jelen van a világszínvonalú termelőmunka.
A MOM-os dolgozók találkozóján részt vett a szemüveglencsék gyártására szakosodott mátészalkai egység bázisán létrejött Hoya gyár elnök-vezérigazgatója is. Kerekes János kiemelte: a cég ma is szemüveglencséket gyárt, ezzel is öregbíteni tudja a MOM hírnevét.

k.