Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Hegyvidekre_jarnak_neptancoktatast_tanulni1

A Hegyvidékre járnak néptáncoktatást tanulni

Hét évvel ezelőtt vezette be a néptánc felmenő rendszerben történő tanórai oktatását a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium. A tapasztalatokat az iskola mostantól mentoráló intézményként adhatja tovább a módszer iránt érdeklődő pedagógusoknak.

Mentorpályázatot hirdetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ: arra kérte az iskolákat, hogy osszák meg a többi intézménnyel azokat az oktatási módszereiket, amelyeket mások is eredményesen alkalmazhatnak.
A pályázaton sikerrel indult a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium. A hegyvidéki iskola, az országban egyedüliként, a néptáncoktatás mentoráló intézménye lett – mondta el lapunknak a pályázati anyagot összeállító és az iskolában néptáncot tanító Timár Mihály, hozzátéve, hogy a feladat meglehetősen sokrétű.
Egyrészt az intézmény lehetőséget ad a jelentkező pedagógusoknak az órákon való részvételre, az oktatási módszer megismerésére a gyakorlatban. Ezenkívül rendszeres workshopok keretében bemutatóórákat, valamint előadásokat is tartanak. „Arra vállalkoztunk, hogy minél szélesebb körben elterjesszük a nálunk már évek óta jól működő munkaformákat és oktatási modelleket” – hangsúlyozta Timár Mihály.
A szakember szerint a kötelező mindennapos testnevelésórák egyike lehetne néptáncóra is. Érdemes lenne kicsit mozgalmasabbá, játékosabbá tenni az ének-zene órákat is, amire nagyszerűen alkalmas a tánc.A_Hegyvidekre_jarnak_neptancoktatast_tanulni2„Hét évvel ezelőtt kezdtük el felmenő rendszerben, órarendi keretek között is tanítani a néptáncot, ami alsóban heti egy óra erejéig mindenkinek kötelező, felsőben pedig választható az egyik testnevelésóra helyett – mondta Patkó Lajos iskolaigazgató. – Büszkék vagyunk a Sashegyi Néptánc Együttesre, amelyben a legjobbak tovább tökéletesítik tudásukat.”
Az Arany János iskolában a kezdetektől a Timár-módszer szerint folyik az oktatás. „Ennek lényege, hogy a néptáncot anyanyelvnek tekinti, és így is tanítja – magyarázta Timár Mihály. – A néptánccal a nyelvhez hasonló kifejezőeszközt adunk a gyerekeknek, nem arra törekszünk, hogy látványos produkciók szülessenek. A diákokon nincs teljesítménykényszer, ami hozzájárul ahhoz, hogy felsőben is sokan kitartanak a néptánc mellett.”
Timár Mihály nemrégiben Segítő Kéz-díjat vehetett át Pokorni Zoltán polgármestertől. Az elismerést azok kapják, akik külsősként támogatják a kerületi intézményekben folyó szakmai munkát.

mm.