Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Teret_kapnak_az_autista_tanulok

Teret kapnak az autista tanulók

Jelentős fejlesztések történnek a főváros beruházásában a Hegyhát úti Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Szakiskola és Kollégium épületeiben a nyáron. A főépület földszintjén található irodákat a gyermekotthoni feladatok megszűnése miatt megürült második emeleti helyiségekbe költöztetik, így a földszinti terekben osztálytermeket és fejlesztőszobákat alakíthatnak ki az autizmussal élő, értelmi fogyatékos tanulók számára.
A főépületben az új termek, szobák létrehozása és a szükségessé váló ablakcserék, míg az „E” épületben a szintén elvégzendő nyílászárócserék és a biztonsági ablakrácsok felszerelése együttesen 35,5 millió forintba kerül. Ehhez a fővárosi önkormányzat biztosít forrást a Gyógypedagógiai Intézmények Gazdasági Szervezetén keresztül.
Ammerné Nagymihály Emília igazgató lapunknak elmondta, hogy az általános iskolában 2012 szeptemberétől fogadnak
autizmus spektrumzavarral küzdő értelmi fogyatékos gyerekeket. A megnövekedett szülői igények kielégítése érdekében 2013 őszén már két autista első osztályt indítottak, továbbá a fővárosban egyedülálló módon az ide járó autista gyerekek kollégiumi ellátására is lehetőséget biztosítottak.
Az autizmussal élő tanulók nevelése, oktatása, fejlesztése eddig egy külön álló villaépületben zajlott a három szint maximális kihasználásával. A 2015–16-os tanévben induló autista általános iskolai osztályt, valamint a felmenő rendszerben belépő újabb osztályokat azonban már nem tudták volna itt elhelyezni, ezért vált szükségessé a főépület átalakítása.
A Gennaro Verolinóról, a második világháború alatt üldözöttek százait mentő budapesti nunciatúra titkáráról elnevezett intézményben az autizmus spektrumzavarral küzdő tanulók általános iskolai nevelése, oktatása, fejlesztése mellett enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékos, valamint halmozottan sérült fiatalok speciális és készségfejlesztő szakiskolai képzése folyik. Az enyhén értelmi fogyatékos fiatalok szakiskolai képzése az idén futott ki, a középsúlyos értelmi fogyatékosok készségfejlesztő speciális szakiskolai – szövött tárgy készítése és háztartástan – képzése azonban változatlanul működik.

z.