Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_Ada_utcaiak_figyelnek_egymasra

Az Ada utcaiak figyelnek egymásra

„Figyelem! Ebben az utcában a szomszédok jól ismerik egymást, és jó kapcsolatot ápolnak a rendőrséggel és más biztonsági cégekkel. Nem érdemes betörni!” Ez a felirat olvasható azokon a táblákon, amik néhány hete kerültek ki a Kútvölgy egyik kis zsákutcájába, az Ada utcába. A két tábla elkészíttetésének költségét az ott lakók finanszírozták, míg az önkormányzat az engedélyekkel segítette a kihelyezésüket.
„Az utcánkban több betörés és betörési kísérlet történt az elmúlt hónapokban, ezért tettük ki a figyelmezető feliratokat” – mondta el lapunknak a táblaállítás kezdeményezője, Raczkocki Gergely. Az Ada utcai lakó elmesélte, hogy vidékről, egy kis borsodi faluból származik, ahol mindenki jól ismeri a szomszédjait, épp ezért amikor ide költözött, megdöbbentette, hogy még ebben a rövid hegyvidéki utcában sem jött létre igazi kapcsolat az emberek között. Mivel az utóbbi hónapokban egymás után kapta a híreket a betörésekről, elhatározta, hogy összefog az utcában élőkkel, s mindenekelőtt két figyelemfelkeltő táblát helyeznek ki a zsákutca elején és a végén, ahonnan egy lépcső vezet a Városkúti közbe.
Hetven család állt Raczkocki Gergely ötlete mellé, egyenként ezerhatszáz forinttal támogatták a táblaállítást. Miután több pénz gyűlt össze, mint amennyi szükséges volt, úgy határoztak, hogy a fennmaradó összeget az utca parkosítására fordítják.
„A két egyforma tábla nemcsak a betörők ellen véd, de szimbóluma is az utcánkban lévő összefogásnak – véli az ötletgazda, aki szerint a legfontosabb eredmény, hogy a szomszédok már jobban ismerik egymást, odafigyelnek a többiekre. – Legutóbb az egyik szomszédom azért hívott fel, mert egy ismeretlent látott járkálni a házam előtt. Jó érzéssel töltött el, hogy most már tényleg egymásra figyelő közösségként működünk” – osztotta meg tapasztalatait a szociálpedagógus végzettségű, a közösségépítésben örömét lelő Raczkocki Gergely.
„Jó látni, hogy vannak olyan lakóközösségek a Hegyvidéken, amelyek hatékonyan tudják képviselni saját érdekeiket, és képesek összefogni saját biztonságuk érdekében” – mondta az Ada utcaiak példája kapcsán Váczi János alpolgármester. Hozzátette, hogy az önkormányzat a lehetőségeihez mérten évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a hegyvidékiek biztonságának erősítése érdekében: létrehozta a Hegyvidéki Rendészetet, támogatja a rendőrjárőrök túlórában végzett munkáját, és a térfigyelő kamerák hálózatát is emiatt bővíti évről évre.
Ezzel együtt az alpolgármester szerint tisztában kell lenni azzal, hogy „nem lehet mindenhová rendőrt, vagy rendészt állítani”. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy az itt élők figyeljenek egymásra, és maguk is tegyenek lépéseket saját biztonságukért.

sz.