Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aktiv_alfoldi_alkoto

Aktív alföldi alkotó

Rendhagyó kiállítás nyílt a Barabás Villában, ahol első alkalommal találkozhatnak a hegyvidéki művészetbarátok Burai István festőművész válogatott munkáival. A tárlat különlegességét az adja, hogy a XII. kerületi kiállítóhelyeken viszonylag ritkán mutatkoznak be az ország távolabbi pontjain élő alkotók.
Feledy Balázs művészeti szakíró a megnyitón elmondta, hogy a debreceni születésű és főként az alföldi régióban tevékenykedő Burai István a hegyvidéki művésztelep résztvevője volt, így meghívása mindenképpen indokolt. A kiállítás azért is hiánypótló, mert bár a festő igazi világjáró, mégis kevesebbszer jut el a fővárosba.
Pedig egy valóban széles spektrumon alkotó művészről van szó, akire – ahogyan a művészeti szakíró fogalmazott – nem jellemző a szépelgés, az esztétizálás vagy az érzelgősség, sokkal inkább a realizmus, sőt az irrealizmus kíséri munkáit. Hangsúlyt helyez a figuralitásra, különösen érdeklik az emberi viszonyrendszerek, a lélektani vonzódások és taszítások, valamint az állatábrázolások. Szívesen megörökíti a szakralitást, az emlékezést, ahogyan emberi dilemmákat is gyakran felvet alkotásaiban.
Céltudatos, igazi debreceni művész, ugyanakkor korántsem szűk látókörű, épp ellenkezőleg, gyökereit megtartva kiemelkedik a lokalitásból. Antropocentrikus beállítottsága erős látomásossággal keveredik, amit a festészet mellett a képzőművészet más ágaiban is érvényre juttat. Mivel festő-grafikus, megvan benne a rajzoló habitus, akár nádtollról, akár írókázásról van szó.
Feledy Balázs szerint Burai Istvánra különösen igaz a „ne múljon el nap vonal nélkül” jelmondat, hiszen ha éppen nem fest, vagy rajzol, akkor szobrokat, kerámiákat, üvegablakokat és könyvillusztrációkat készít. A Barabás Villában június 28-ig látható képei is ezt a sokszínűséget mutatják be – méltó arra, hogy a hegyvidéki közönség közelebbről megismerje.

M.