Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Arad_es_Hegyvidek_testvervarosok

Arad és Hegyvidék: testvérvárosok

Gheorghe Falca, Arad és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere testvérvárosi szerződéssel tették hivatalossá a két település közti, évek óta tartó, kimagaslóan jó kulturális kapcsolatot. Az ünnepélyes eseményt Colta Onisim aradi festő- és grafikusművész polgármesteri hivatalban nyílt kiállítása kísérte.

Colta Onisim aradi festő- és grafikusművész bibliai témájú képeiből látható válogatás az önkormányzat épületének első emeleti folyosógalériáján. A nemzetközileg ismert és elismert alkotó a világ számos pontján bemutatkozott már, de – ahogyan a megnyitón fogalmazott – egyetlen kiállítása sem volt annyira emlékezetes, mint a jelenlegi. Az Arad városa és a Hegyvidék között régóta létező szoros kulturális kötelék ugyanis most vált hivatalossá: a két város polgármestere, Gheorghe Falca és Pokorni Zoltán testvérvárosi szerződést írt alá.
„A boszniai háború idején azt mondták: »Ha az emberek kezébe színeket és ecsetet adnak, festeni fognak; ha golyót és fegyvert, akkor háborúzni.« Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a képeim ilyen jeles eseménynek lehettek tanúi” – mondta Colta Onisim.

A testvérvárosi szerződés nemzetközi rangot ad a városoknak, kulturális, oktatási és sportintézményeik számára pedig széles körű együttműködési lehetőséget biztosít.
„Művészek, színészek, diákok tartották eddig a kapcsolatot, de évente csupán egy-egy utat tudtunk megszervezni. Abban bízunk, hogy ez a testvérvárosi szerződés olyan keretet ad, ami lehetővé teszi, hogy sűrűbbé váljanak ezek a látogatások – fejezte ki reményét Pokorni Zoltán, aki egyebek mellett az európai uniós támogatások által biztosított előnyökről is szót ejtett. – A két városban rengeteg lehetőség rejlik. Bízunk benne, hogy az uniós pályázatoknak köszönhetően még több civilszervezet és ifjúsági közösség találkozhat egymással.”
A különleges eseményen, amelyen Fonti Krisztina, a Hegyvidék és Bognár Levente, Arad alpolgármestere is megjelent, Gheorghe Falca ekképpen foglalta össze a két település közti viszonyt: „Együttműködésünk kulturális alapon indult, s természetesen érdekeltek vagyunk az európai uniós források közös bevonásában is. Nagyon örülünk a partnerségi nyilatkozatnak, továbbá annak, hogy meg tudtuk erősíteni a Hegyvidékkel azt a kimagaslóan erős köteléket, ami idestova öt éve tart.”

(bm.)

 

Colta Onisim kiállítása június 15-ig látható a polgármesteri hivatalban (XII., Böszörményi út 23–25.) ügyfélfogadási időben.