Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bemutattak_a_Kaszas_Attila_dij_jeloltjeit1

Bemutatták a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

Kiss Mari, Kristán Attila és Mészáros Tibor a három jelölt az idei Kaszás Attila-díjra. A közönség két hónapon át szavazhat, melyikük kapja meg az elismerést, amit az idén először az országos színházi évadnyitón adnak át.

„Számos olyan díj van, amiről zsűrik, bizottságok, kurátorok, miniszterek, elnökök döntenek, mi azonban szerettünk volna egy olyat, amit a színészek ítélnek oda maguknak, hogy becsüljék meg saját szakmájukat, kollégáikat, barátaikat” – indokolta Pokorni Zoltán, miért alapították meg 2008-ban a Mozaik Művészegyesülettel közösen a Kaszás Attila-díjat. A polgármester a MOM Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a díjjal kapcsolatos szervezőmunka már a kezdetekben sem volt tipikus önkormányzati feladat, de a misszió az elmúlt években lassan túlnőtt rajtuk.Bemutattak_a_Kaszas_Attila_dij_jeloltjeit2„Ez a munka már mindenképpen több, mint amennyit egy önkormányzat magára tud vállalni. Még akkor is, ha támogatást kaptunk a színészegyesületektől, -szervezetektől” – folytatta Pokorni Zoltán, aki örömmel mondta el, hogy a szervezés feladatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Hoppál Péter közreműködésével átvállalta a MANK, azaz a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A polgármester úgy vélte: mindnyájan büszkék lehetünk a Kaszás Attila-díjra, amelynek már nemcsak a névadó, hanem a díjazottak névsora is rangot ad.Bemutattak_a_Kaszas_Attila_dij_jeloltjeit3Hoppál Péter kiemelte, hogy a díj odaítélését a színházi szakma és a közönség is nagy figyelemmel kíséri, hiszen a jelölteket maguk a társulatok választják ki, továbbá négy éve már a közönség dönthet a szavazás utolsó fordulójában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hozzátette, hogy a kulturális tárca és a háttérintézményeként működő MANK elvállalta a díjazással kapcsolatos mecénási és szervezői feladatokat is. Az elismerést az idén először az országos színházi évadnyitón adják át – ennek a debreceni Csokonai Nemzeti Színház ad otthont augusztus 29-én.Bemutattak_a_Kaszas_Attila_dij_jeloltjeit4Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke arról beszélt, hogy a hazai és határon túli, magyar nyelvű színházak társulataitól ezúttal 34 név érkezett, a jelöltek pedig szokás szerint önmaguk közül, titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A művészegyesület alelnöke bejelentette: Kiss Mari, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila, a Nemzeti Színház és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze jutott be a szavazási eljárás harmadik, utolsó fordulójába. A végső szót a közönség mondja ki, hiszen a három jelölt közül az veheti át a Kaszás Attila-díjat, akire interneten és telefonon a legtöbben szavaznak.

d.

A Kaszás Attila-díj jelöltjeire június 1. és július 31. között lehet voksolni: telefonon hétköznapokon 9–17 óráig a 06/20-269-5929-es számon, vagy pedig a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazattal.