Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_enek_ajandek

Az ének ajándék

Az opera műfajának fejlődéséről, a legjelentősebb szerzőkről, a népzene hatásairól, valamint az éneklésről, annak szépségeiről is beszélt Pitti Katalin a Tamási Áron iskolában. Az operaénekesnő az Opera Nagykövete-program részeként tartott rendkívüli előadást a gyerekeknek.

Az operák világának megértése nem feltétlenül könnyű feladat a gyerekek számára, ám ha sikerül, később ezeket a műveket is örömmel nézik és hallgatják. Ehhez nyújthat segítséget a Magyar Állami Operaház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködésével indított Opera Nagykövete-program, aminek keretében neves művészek igyekeznek a diákok szívéhez közelebb vinni a nagy múltú műfajt.
„Az ének egy csodálatos ajándék számunkra a Teremtőtől” – ezzel kezdte a Tamási Áron iskolában tartott előadását Pitti Katalin, aki szerint az éneklés nagyszerű, lelket és életenergiákat erősítő hatásait már réges-régen felismerték elődeink. Az opera kialakulásának közvetlen előzményeként a gregorián énekek megjelenését említette, és beszélt az első jelentős művekről, Monteverdi alkotásairól, amikben az éneklés a beszéd felnagyított módjaként jelent meg.
A művésznő ezután rátért az éneket a szöveggel szemben előtérbe helyező operakorszakra, példaként hozva fel többek között Scarlattit, majd – egy Varázsfuvola-operafilmből kiragadott részlettel, Pamina áriájával illusztrálva – Mozartról mesélt, aki „megteremtette a zene és a szöveg harmóniáját”. Szót ejtett arról is, milyen nagy hatással volt a későbbi szerzőkre a népzene, különösen itt, a Kárpát-medencében, ahol bámulatos mennyiségben és variációban terjedtek el a népdalok.
„Ezúttal két negyvenöt perces órát tarthattam, így a gyerekek egy rövidített változatát hallgathatták meg a nagyjából másfél órás előadásomnak” – mondta el lapunknak az operaénekes, aki már száztíz hazai iskolában mesélt a diákoknak mesterségéről, az Opera Nagyköveteként azonban első ízben járt a XII. kerületben.
Az iskolákban szerzett tapasztalatai alapján Pitti Katalin szerint a mai gyerekek jelentős része nagyon nehezen tud egy dologra koncentrálni, mert túl sok minden osztja meg a figyelmüket, ám az ének- és zenetanulás hasznukra válhat, hiszen koncentrációra neveli őket. Tudja, hogy az opera rendkívül komplex műfaj, ám – tette hozzá – „aki egyszer megérintődik, mindig keresi majd, mert olyan mélységei és magasságai vannak a zenei, tartalmi megfogalmazásnak, amit más műfajban nem talál meg az ember”.

z.