Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energetikai_felujitas_a_Sportkorhazban

Energetikai felújítás a Sportkórházban

Nagyszabású energiahatékonysági beruházás kezdődik a Sportkórházban. Pályázati támogatással október közepéig elkészül az intézmény öt épületének fűtéskorszerűsítése, valamint a homlokzatok és a tetők hőszigetelése. A fejlesztéssel jelentősen csökkenhet a kórház energiafelhasználása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő Országos Sportegészségügyi Intézet – azaz a Sportkórház – az ország egyetlen sportegészségügyi, sportspecifikus intézménye. Feladatai közé tartozik a gyógyító-megelőző, szervezési-módszertani, irányító, továbbképző és tudományos kutatómunka. Az intézmény több mint hatvan éve biztosítja a sportolók számára létfontosságú egészségügyi ellátásokat. Emellett huszonöt szakmát felölelő járóbeteg-szakellátás, sportsebészeti fekvőbeteg-, valamint mozgásszervi rehabilitációs osztály is helyet kap benne.
A kórház részben műemlék épületekben működik, s ezek energiahatékonysága már nem felel meg a mai követelményeknek. Ezen változtat a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP-7.4.0.-2010-0002 és KEOP-5.6.0/B/12-2013-0002) segítségével hamarosan megkezdődő felújítás, ami a 4., 5., 6., 7., 10. és 14. épületet érinti.
Erről beszélt a projektet bemutató sajtótájékoztatón dr. Soós Ágnes főigazgató-főorvos, aki rövid visszatekintésében elmondta, hogy az utóbbi évek fejlesztései közül az egyik legfontosabb a számítástechnikai hálózat megújítása volt. A 2011-ben lezajló beruházás eredményeképpen ma már az internet segítségével tudják koordinálni a százötven telephelyen működő sportorvosi hálózatot.
Mint a főigazgató kiemelte, az Országos Sportegészségügyi Intézet legfontosabb célja a sportolók és az átlagemberek egészségének megóvása, amihez elengedhetetlen a megfelelő kórházi körülmények biztosítása. Ez utóbbihoz járul hozzá az 526 millió forintos pályázati támogatással megvalósuló energetikai fejlesztés.
A beruházás során kicserélik a nyílászárókat, a műemléki védettség miatt felújítják a gerébtokos ablakokat, korszerűsítik a fűtési rendszert, valamint elvégzik a homlokzati és a tetőszigetelést. A 10-es számú épületet épületgépészetileg leválasztják az 5.-ről, míg a 6-oson lecserélik a zárófödémet.
A munkálatok befejezése október közepén várható. A határidő betartása ezúttal különösen fontos, hiszen a 350 ezer magyarországi igazolt sportoló abban az időszakban újítja meg a sportolói engedélyét, így a Sportkórházban a szokottnál jóval nagyobb forgalom lesz.
A korszerűsítéssel hosszú távon biztosítható az épületek energetikailag hatékonyabb üzemeltetése, ami együtt jár a fenntartási költségek csökkentésével. Nem utolsósorban pedig a homlokzati felújítás a kórház megjelenését is előnyösebbé teszi, és ez hozzájárulhat a betegek komfortérzetének javulásához.

mm.