Eperőrület – sülve, főve, karamellizálva vagy hűtve!
A májusi eső aranyat ér, szokták mondani, ez azonban közel sincs így minden esetben. A sok csapadék ugyanis az egyik legnagyobb ellensége az epernek; a közelmúltban lezúduló jégeső gyakorlatilag tönkretette hazánk legjelentősebb epertermő vidéke, a Somogy megyei Csököly idei termésének nagy részét. Ezért jó lesz, ha igyekszünk a lehető legtöbbféle módon felhasználni ezt a lédús, gyönyörű gyümölcsöt, amíg még hozzájuthatunk a hazai példányokhoz a zöldségesnél vagy a piacon.
Ehhez segítségképpen összeszedtünk néhány ötletet, de igazából csak kedvcsinálóként, hiszen az eper az a gyümölcs, ami szépségével, vidám színével és mesés ízével nemcsak a desszerteket, de a salátákat, turmixokat, koktélokat, leveseket is könnyedén feldobja. Illik hozzá a citrom, az alma, a narancs, a friss fűszernövények közül a citromfű, a menta mellett a bazsalikom és a tárkony is, nem is szólva a fahéjról, vagy a kínai ötfűszer-keverékről, amellyel alább receptet is közlünk.
Az alkoholok közül inkább a női italokra gondolunk, pedig a pezsgő, a Cointreau mellett bizonyos borokhoz is jól passzol, nem véletlen, hogy míg régen a hölgyeknek tejszínhabbal, az uraknak borral tálalták fel. És akkor meg is érkeztünk az elkerülhetetlen tejszínhabhoz – ez a párosítás valóban verhetetlen, igaz, az olvasztott csokoládéba mártott eper ízén is igen nehéz túltenni.
Bátran kísérletezzünk tehát, ha tehetjük, élvezzük ki a rövid szezont, és legyünk nyugodtan merészek a kombinációkban, nem bánjuk meg!
Eperleves pezsgővel
70 dkg friss, érett eper2-3 db mentalevél
1 csapott mokkáskanál kínai ötfűszer-keverék
3 dl száraz pezsgő
2 dl édes pezsgő
1,5 dl tejszín
2-2 ek méz
1 vanília kikapart magjai
Először két deci édes és két deci száraz pezsgőt teszünk a lábosba, amibe beleszórjuk a fűszereket, és belecsorgatunk egy kevés mézet. Tizenöt-húsz percig gyöngyözve forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mentaleveleket, és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl, megtisztítjuk és alaposan megmossuk az epret, és botmixerrel pépesre turmixszoljuk. A mentaleveleket kihorgásszuk a pezsgős folyadékból, és összevegyítjük a gyümölcshússal. Jéghidegen, egy kis pezsgővel felöntve tálaljuk, a tányérokba vaníliás, mézes tejszínhabgaluskákat szaggatunk.
Epres tiramisu
4 tojás
1 dl tejszín
25 dkg mascarpone
6 ek porcukor
kb. 80 ml frissen főtt, erős feketekávé
30 dkg eper
1 kupica Amaretto likőr
kb. 30 dkg babapiskóta
A tojás sárgáját három evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd a három evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjéket. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a mascarponét.
Két erős, rövid kávét készítünk, és amikor kihűlt, felöntjük a kupicányi keserűmandula-likőrrel. A babapiskótákat jól átitatjuk a folyadékkal, és egy szép üvegtál aljára helyezzük őket. Ha van hat egyforma, széles szájú poharunk, akkor pohárdesszertet is készíthetünk belőle.
A piskótákra vastag réteg mascarponés krém kerül. A tál méretétől függően készíthetünk két emeletet is. A felső krémréteg tetejét bőségesen megszórjuk friss, kicsumázott, félbe vagy negyedbe vágott eperrel.
Eper bundában
25 dkg eper
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
1 dl szénsavas ásványvíz
1 csipet só
1 csipet fahéj
méz
Sűrű, fahéjas palacsintatésztát készítünk, és az epreket vastag szeletekre vágjuk. Egy kisméretű, felforrósított serpenyőbe egy csepp olajat öntünk, és egy evőkanál mézet csorgatunk bele. Ezután beleszórjuk az eperszeleteket, és rögtön egyenletesen, de nem túl vastagon beterítjük a palacsintatésztával.
A gyümölcs hamar karamellizálódik, így a legfinomabb, de ha túl hosszú ideig pirítjuk, pépessé válik. Ezért fontos, hogy ne legyen túl vastag a tészta, így hamar meg tudjuk fordítani a sütéskor. Miután a másik oldalát is megpirítottuk, óvatosan csúsztassuk ki egy tálra. Lime levével meglocsolva mennyei csemege.
Expressz eperdesszert
1-2 csomag háztartási keksz
kb. 850 g tejföl
40 dkg eper
porcukor, ízlés szerint
Ez a világ legegyszerűbb epres desszertje! Mindössze annyit kell tennünk, hogy a tejfölt összekeverjük annyi porcukorral, hogy hidegen is pont elég édes legyen, egy félujjnyi rétegben befedjük vele egy nagy tál alját, és erre sűrűn egymás mellé elhelyezzük a kekszeket. Erre egy ujjnyi rétegben ismét cukros tejfölt terítünk, és bőségesen megszórjuk a megtisztított, feldarabolt eprekkel.
Egyetlen fontos szabályt kell követnünk: hagyjuk egy éjszakát a hűtőben pihenni az édességet, hogy a kekszek kellőképpen átnedvesedjenek a tejfölrétegek között!
Epertorta
piskóta:
5 tojás
5 ek víz
25 dkg porcukor
21 dkg liszt
krém:
500 g mascarpone
5 tojás sárgája
2,5 dl tejszín
12 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
45 dkg eper
1 csomag expressz zselatin
A tojások sárgáját 5 evőkanál vízzel alaposan felverjük. A porcukrot és a lisztet kimérjük és összekeverjük, majd fokozatosan beleszitáljuk a sárgájába, felváltva a kemény habbá vert fehérjével. Könnyű állagú masszát kell kapnunk. Egy sütőpapírral bélelt, egyenes aljú tepsibe állítjuk a tortagyűrűt, ebben sütjük ki a piskótát 180 fokon körülbelül 40-45 perc alatt.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és a vanília magjaival, majd hozzáadjuk a mascarponét és a habbá vert tejszínt. Az epret krumplinyomóval összetörjük, de ha teljesen homogén masszát szeretnénk, akár botmixerrel is pépesíthetjük. Amikor a gyümölcsöt beleforgattuk a krémbe, hozzáadjuk a zselatint is. Nem kell kemény tölteléket kapnunk, épp elég, ha egy kis tartást adunk neki.
A kihűlt piskótát négy rétegre szeleteljük, megtöltjük és bevonjuk a krémmel, tejszínhabbal, friss eperrel díszítjük. Legalább egy éjszakán át állni hagyjuk a hűtőben.
Fehér csokoládés eperhab
30 dkg eper
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
2,5 dl tejszín
egy rúd vanília kikapart magjai
porcukor, ízlés szerint
A megtisztított epret villával összetörjük úgy, hogy a gyümölcshús itt-ott még egyben is fellelhető legyen. Gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét, és hozzákeverjük. Ha teljesen kihűlt, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt és a vanília magjait.
A fehér csokoládé elég édes, de igény szerint édesíthetjük még porcukorral. Hidegen tálaljuk!