Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Hamarosan_megkezdodik_a_Varoshaza_ter_epitese

Hamarosan megkezdődik a Városháza tér építése

A következő hónapokban átépíti az önkormányzat a polgármesteri hivatal épülete körüli területet azzal a szándékkal, hogy a helyszín rendezett, a meglévő igényekhez igazodó, sokfunkciós városi térré változzon. Az építkezés június 15-én kezdődik, de útlezárásra csak júliustól kell számítani.

A polgármesteri hivatal környéke hosszú ideje városrészközponti funkciót tölt be, ezt azonban jelenlegi állapotában nem tükrözi a közterület – ezért is döntött úgy a képviselő-testület még két évvel ezelőtt, hogy forrást igényel a főváros által kiírt „TÉR_KÖZ” elnevezésű pályázaton, melynek alapvető célkitűzése volt a közösségi tereket fejlesztő programok támogatása. A kerület sikeresen pályázott, és közel 150 millió forintot nyert a térrekonstrukcióra.
Az új tér terveit, amiket a Palatinium Group készített, a Kulturális Szalonban tavasszal rendezett lakossági fórumokon ismertette az önkormányzat a környéken élőkkel. Az egyeztetéseken a tervezőcég kreatív igazgatója, Törőcsik Ferenc elmondta, hogy a koncepciójuk alapján egy olyan sokfunkciós, átlátható tér valósulhat meg, ami méltó központja lehet majd a városrésznek.
Terveik szerint a polgármesteri hivatal főbejárata előtti járdát megnövelik oly módon, hogy felszámolják a hivatali gépkocsik számára kijelölt parkolóhelyeket. Bővítik a pihenésre alkalmas részeket, ülőpadokat alakítanak ki a támfalakon és a lépcsők vonalában, továbbá nyitottabbá, átjárhatóbbá teszik a zöld felületeket. A hivatali épület oldalában található kis, kör alakú tér, ami rendezvényeknek, piacnak ad helyet (a keddi termelői piac a terület átépítésének ideje alatt a Sirály sétányon működik – a szerk.), könnyebben megközelíthető lesz a Kiss János altábornagy utca felől egy új, enyhén lejtő, széles rámpán keresztül.
A Kiss János altábornagy utcát lezárják, és gyalogoszónává alakítják a Böszörményi út és a Törpe utca között, oda csak a megkülönböztető jelzést használó gépjárművek hajthatnak majd be. A Törpe utca egyirányúvá válik az Apor Vilmos tér felől, így a Kiss János altábornagy utca is egyirányú lesz felfelé a Törpe utca és a Margaréta utca között. Ezen a szakaszon, a játszótér felőli oldalon lehetővé teszik, hogy 45 fokban álljanak meg a járművek, ami által bővül a parkolóhelyek száma. A továbbiakban is kétirányú Margaréta utcában, a játszótér mögötti szakaszon ugyancsak változik a parkolási rend, ott a házak felőli oldalon az útra merőleges parkolóhelyeket hoznak létre.
„A munkálatok indítását a kisebb forgalmú nyári időszakra, az iskolai szünet kezdetére, június tizenötödikére időzítettük. Így a kivitelezés, amennyiben a közműmunkák nem húzódnak el, október harmincegyedikéig befejeződhet” – ismertette az építkezés ütemtervét Rimóczi János, a városfejlesztési iroda vezetője. Hozzátette, hogy az első két hét során nem lesznek útlezárások, legfeljebb néhány parkolóhelyet foglalnak majd el a kivitelezők, júliustól azonban lezárják az autóforgalom elől a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti szakaszát.
Később rövid időre, ideiglenesen a Margaréta utca játszótér mögötti szakaszát is lezárják a parkolóhelyek építése miatt. Az aktuális forgalmi változásokról időről időre szórólapokon is értesítik az érintett utcákban élőket, valamint az ott parkoló autósokat.

ksz.