Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hangulat_versben_szoban_dalban

Hangulat versben, szóban, dalban

A vasárnap délután talán a legjobb időszak arra, hogy a gyerekek számára élvezetes, de a szülőket, felnőtteket is lebilincselő műsorok kezdődjenek. A Misztrál koncertje bízvást ilyen családi program lesz.

A magyar és külföldi költők verseit és népdalfeldolgozásokat bemutató Misztrál repertoárjának forrása a magyar népzenei hagyomány, amit a zenészek szívesen ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak.
A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai eltérő zenei érdeklődésűek. A sokszínűség az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Versválasztásaikon érződik, hogy fontos számukra az európai és a magyar történelem.
Török Máté, a zenekar tagja elmondta, hogy többször játszottak már a kerületben. „A Hegyvidéki Napok keretében is muzsikáltunk, még az Erzsébet-kilátónál. De például a MOM-ban volt 2007-ben a tízéves fennállásunkra meghirdetett jubileumi koncertünk, amiről koncert-CD készült. Szóval több szál is köt minket a tizenkettedik kerülethez. A nővérem és családja a hegyvidéki közösség tagjai, s általuk sokat hallok arról, milyen lehet itt élni. Ők szeretik. Mi pedig szívesen jövünk mindig, családdal is, zenészként is.”
A zenekar az alapítása óta eltelt csaknem két évtized alatt számos költő életművét feldolgozta, az elmúlt időszakban Babits Mihály és Dsida Jenő verseiből énekelnek a legtöbbet. „Így tervezzük ezt a koncertet is, de mindig fenntartjuk a jogot, hogy alakítsunk a műsoron. Ez leginkább a közönség életkorától függ. Népdalokat és kortárs költők műveit is szeretnénk előadni. A lényeg, hogy mindenki mosolyogva menjen haza!”
Mindig érdekes, hogyan választ műfajt egy-egy előadó. Török Máté szerint „…ezt kaptuk feladatnak. Nekünk ezzel kell dolgozni. S ahogy Kocsy Márton kovács barátunk a vasról azt mondta, hogy »egy állati jó anyag, nekem ez való«, úgy mondjuk mi is ugyanezt a versről. A legtöbbször olyan muzsikát is kapunk a versekhez, amik által a vers már nem lesz ugyanaz, »új művészi eredmény áll elő, nem azonos a költő művével, de nem is egészen idegen attól«. Ezt a gondolatot Babits Mihály fogalmazta ugyan, de akár mi is mondhattuk volna.”
A Hegyvidéki Napok vasárnapi koncertje fontos, ám csak egyik állomása a zenekar nyári programjának. Az idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson július közepén.
„Nagyon szeretjük, rengeteg barátunk szokott eljönni. Most fellép többek között Szalóki Ági, Ferenczi György és a Rackajam, a GóBé, a Csalogató együttes, Nyeső Mari, Tolcsvay Béla, Szabó Sándor, Kobza Vajk és barátai, a Vándor Vokál, a Louisiana Double és persze mi is. Lesz táncház, s igazi fesztiválhangulat. Gyönyörű helyszínen szervezhetjük meg évről évre ezt a rendezvényt. Mellette több más fesztiválon is előfordulunk a nyáron, továbbá egy hétre elmegyünk Erdélybe, az V. Székelyföldi Verstáborba, ahol az ottani táborlakókkal ismertetjük meg a versekbe zárt muzsika lehetőségét. Már harmadik alkalommal leszünk ott, s nagyon szeretjük, mert azt látjuk, hogy a mai tizenhat-húsz éves fiatalok is meglelik a versbe rejtett mondanivalót. Együtt tanulunk egymástól.”
Az együttes – amelynek tagjai: Heinczinger Miklós (furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének), Pusztai Gábor (ütőhangszerek), Tóbisz Tinelli Tamás (gitárok, nagybőgő, ének), Török Máté (cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének) – 2006-ban kapta meg a Bartók Béla-díjat. Nem sokkal később átvehette a Balassi Bálint-emlékérmet, 2012-ben pedig a Magyar Művészetért Díjat. Zenéjüket a világ számos pontján szeretik, Erdélytől az Egyesült Államokig.