Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

a2

Hegyvidéki Napok 2015

Idén különösen gazdag programkínálattal várják a látogatókat a hagyományos Hegyvidéki Napokon június 5-7. között.

Június 5.

XI. Hopp-Parádé (Sirály sétány)

13.30 Női távolugrás (Szuper Liga sorozat állomása).

15.00 Kölyök Atlétikai Program bemutató verseny (Gesztenyés kert).

15.15 Férfitávolugrás B-csoport (Szuper Liga sorozat állomása).

17.00 Férfitávolugrás A-csoport (meghívásos nemzetközi verseny, egyben Szuper Liga sorozat).


Június 6. 

10.00–15.00 Közrendvédelmi nap (Gesztenyés kert)

10.30 „A jövő rendőrsége – avagy a rendőrség 2050-ben”. Rendőrségi rajzpályázat eredményhirdetése. 10.45 Rendőrségi kutyás bemutató. 11.00 Kendóbemutató. 11.30 A Készenléti Rendőrség Zenekarának fellépése. 12.00 A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Tonfa Csoport bemutatója. 12.15 Katasztrófavédelem, tűzoltóprogram. 12.30 Hagyományőrző Rendőrszázad.

10.00–13.00 KRESZ – Közlekedj okosan!

10.00–14.00 Lovas járőrök.

10.00–15.00 Motoros rendőrök.

Egyéb résztvevők, programok: Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület. Bűnmegelőzés, bűnügyi-technikai bemutató, áldozatvédelmi tájékoztatás és rendőrségi toborzás, a katasztrófavédelem bemutatója.

10.00–15.00 Hegyvidéki Egészségnap (MOM Sport, csarnok)

Tervezett szűrővizsgálatok felnőtteknek: szemészeti vizsgálat, alsó végtagi érvizsgálat, pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata, EKG, kardiológiai vizsgálat, emlőszűrés és tanácsadás, anyajegyszűrés, reumatológia és csontritkulásmérés, fül-orr-gégészet és hallásvizsgálat, allergiavizsgálat, helicobacterszűrés, vérnyomásmérés, koleszterin- és vércukormérés, urológiai szaktanácsadás és szükség esetén PSA szűrés, szájsebészet műszeres vizsgálat, neurológiai tanácsadás, fájdalom lokális kezelése, testösszetétel-mérés, talpmasszázs–reflexológia, cukorbetegeknek tanácsadás.

Fókuszban a gerinc: fizikai állóképesség, állapotfelmérés, gyógymasszázs-terápia, gerinciskola (gyógytorna-foglalkozások), ergonómiai sarok, pszichológiai tanácsadás: tesztfelmérés gerincfájdalom esetén.

Gyermekgyógyászati szűrések (a Gesztenyés kertben): elsősorban szaktanácsadást nyújtanak a gyermekgyógyászok, valamint bemutatják a Szent János Kórház gyermekellátásának munkáját. Tervezett programok: csecsemő és gyermek alapfokú újraélesztés-bemutató, műszeres lúdtalpszűrés, mozgáskoordinációs vizsgálat, gerincszűrés, a gyermekgyógyászati rehabilitációs osztály tevékenységének bemutatása, dietetikai tanácsadás (csecsemőtáplálás, allergiás betegségek, gyermekkori túlsúlyosság), gyermek koleszterin- és vércukormérés, sebészeti elsősegélynyújtás, pszichológiai tanácsadás, gyermek és ifjúsági fogászati szűrés, kutyaterápiás bemutató 13.00 órakor.

Egészségnevelési programok: anyatejes táplálás, fogamzásgátlás, családtervezés, gyermek vérnyomásmérés, babamasszázs-bemutató.

Támogatók: Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, Országos Gerincgyógyászati Központ, Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, „Érthetően az egészségért, az orvosok és egészségügyi szakdolgozók jövőjéért” Alapítvány, Budai Radiológiai Centrum, Fájdalom Ambulancia.

10.00–19.00 Sportprogramok (MOM Sport)

10.00 Úszó-diákolimpia (MOM Sport Uszoda).

Megathlon SE (25 méteres belső medence, Gesztenyés kert). 12.30 Versenyiroda nyitása. 13.15 Bemelegítés a 25 méteres medencében. 13.45 Úszás: rajtok folyamatosan. 16.30 Futás: rajtok folyamatosan. 19.00 Eredményhirdetés.

Street Gym. Felnőttjátszótér a MOM Sport Kertben. 11.00–16.00 Folyamatos bemutatók, mozgásra buzdítás 10 fő jelenlétével. Jelentkezők esetén húzódzkodó- és fekvőtámaszverseny napközben. Gyermekjátszótér a MOM Sport Kertben. 11.00–16.00 Arcfestés és kézműves programok animátorokkal. Asztalitenisz- és két strandröplabdapálya a füves területen.

Fitness And More-programok az F&M-ben: ingyenes fitneszterem és csoportos óralátogatás mindenki számára. 50%-os kedvezmény a Jégszaunára (előzetes bejelentkezés szükséges: 334-4222 vagy 06/70-334-4222). Csoportos órák: Dance, Hot Iron, Cross Tréning, Pilates, bodyArt. 9.00–14.00 Óránként különböző csoportos órák. További részletes információk a programokról és a kedvezményekről: www.fandm.hu.

Nia Jam (Gesztenyés kert, a kutyafuttató mellett). 12.30 Dobja le cipőjét, és táncoljon! Bárki beállhat, korosztálytól függetlenül. A táncot vezeti: Balázs Mari (Blue Belt Nia-oktató).

Hegyvidéki buszos városnézés

A nyitott tetős, retró Ikarus busz a Jagelló úti parkoló és a Normafa között közlekedik. Az út során látható nevezetességekkel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria munkatársai ismertetik meg az érdeklődőket. Az utazás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (XII., Beethoven utca 1/b., telefon: 457-0501, e-mail: info@hegytortenet.hu, web: www.hegytortenet.hu). Járatok indulása: 11.00-kor és 11.40-kor a Jagelló úti parkolóból. Útvonal: Németvölgy–Németvölgyi temető–Felső-krisztinavárosi templom–Orbánhegy–Bajor Gizi Színészmúzeum–Istenhegy–Szent László-templom–Erdei Iskola–Lóitató–fogaskerekű, Svábhegy–Városkút–Jókai iskola–Svábhegyi Szálló–víztorony–gyermekvasút–Normafa.

Zene–tánc (Gesztenyés kert, nagyszínpad)

10.00 Farkasházi Réka gyerekkoncertje.

11.30 A Készenléti Rendőrség Zenekara.

13.30 „Nepál hangjai” – meditációs koncert Bársony Bálinttal, Jäger Dáviddal és Sas Andrással.

15.00 Zurgó együttes – koncert és táncház.

16.00 Mozdulj, Hegyvidék! – flashmob. (A részletekről és a pontos helyszínekről a Hegyvidék – Több mint kerület Facebook-csoportban lehet olvasni.)

16.30 Maffia Swing – gengsztertörténet a tánc nyelvén.

18.00 Mrs. Columbo-koncert.

20.00 PASO Plays Cover. Vendégfellépők: CéAnne, Kiss Erzsi, Koszi Janka és Kottmayer Kriszti.


Június 7.

Barangoló Hegyvidék

A kirándulni vágyók városi és erdei ellenőrzőpontok érintésével ismerkedhetnek meg a kerület értékeivel. A barangolás kezdőpontja a Barabás-villa (XII., Városmajor utca 44.). Nevezni reggel 8.00–9.00-ig lehet. A célállomásnál (budaszentlőrinci pálos kolostor romjai a Szépjuhásznénál) a barangolók pecsétgyűjtő füzetükkel igazolják a táv teljesítését, és helytörténeti kérdőívet tölthetnek ki. A játékban részt vevők könyveket nyerhetnek, a fődíj egy túra GPS-készülék. A túra útvonala: Barabás-villa (zöld sáv)–Kissvábhegy–Orbánhegy–Széchenyi-hegy–Normafa–Szent Anna-kápolna (sárga kereszt)–Virágvölgy vasútállomás–Erzsébet-térdeplő (kék kör)–Erzsébet-kilátó (piros sáv)–gyermekvasút, Vadaspark időszaki megálló (piros sáv, sárga kereszt, sárga sáv)–budaszentlőrinci pálos kolostorrom (sárga sáv). A részvételi díj 500 Ft/fő, XII. kerületi lakosoknak ingyenes. (Régi típusú személyi igazolvány vagy lakcímkártya szükséges!) Az első száz indulót a célban meleg étellel várják. A távot sikeresen teljesítők kitűzőt és emléklapot kapnak. További információk: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (XII., Beethoven utca 1/b, telefon: 457-0501, e-mail: info@hegytortenet.hu, web: www.hegytortenet.hu).

Hegyvidéki főzőverseny (Gesztenyés kert)

9.00 Nyári ízek a bográcsban! Ha Gesztenyés kert, akkor főzőverseny és Buday Péter, bogrács, napsütés, tűzrakás, jó hangulat, ínyencfalatok és díjak! Az idei kihívás: ínycsiklandó, zöldségekkel készült nyári finomságok a bográcsban. Az értékelés során a zsűri figyelembe veszi a csapatmunkát, a főzési terület tisztaságát, az étel minőségét, ízességét, és értékeli az egyedi megoldásokat megjelenésben, terítésben egyaránt. Minden csapat ajándékot, az első három helyezett értékes díjakat kap.

Zene–tánc (Gesztenyés kert, nagyszínpad)

10.00 Kolompos.

11.00 „Tiszta udvar, rendes ház” – eredményhirdetés.

11.30 Mozdulj, Hegyvidék! – flashmob. (A részletekről és a pontos helyszínekről a Hegyvidék – Több mint kerület Facebook-csoportban lehet olvasni.)

12.00 BAB Társulat: Fenevadak a Gesztenyésben.

13.00 Ewald Rézfúvós Együttes.

14.30 Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész.

15.30 Misztrál.

17.00 Radics Gigi: Barna lány.

19.30 Tátrai Band.

 

*

Családi programok mindkét napon:

MOM lounge; csocsó; Világ-Tér-Kép Közhasznú Egyesület; kirakodóvásár; Recycling/ökokézműves-foglalkozás; arcfestés; kosaras körhinta; szórakoztató kémia; Vad horgolók.

NIVEA UV-védő Pont

Magyarországon a nők 61%-a nem használ napozószert*. Ennek egyik fő oka az, hogy az emberek sem a napfényben jelen lévő UV-sugárzás hatásairól, sem pedig a napvédő termékek működéséről nem rendelkeznek elegendő információval. A NIVEA Sun, a világ piacvezető napozószermárkája** egy különleges UV-kamerával most a Hegyvidéki Napokon is láthatóvá teszi a láthatatlant: megmutatja a résztvevőknek a bőrükön a múltban átélt UV-sugárzás hatására már kialakult, de szabad szemmel még nem látható hiperpigmentációt, és elénk tárja, hogy mekkora különbséget jelent a napvédő termékek használata. Az UV-kamerás fotózáson a részvétel ingyenes. A helyszínen a gyerekeket szórakoztató napvédelmi játék is várja, amelynek a végén ajándékot nyerhetnek. A standot meglátogató felnőtteknek női és férfi NIVEA termékmintákkal kedveskednek. A helyszínen NIVEA Sun és NIVEA Baby Sun baba-, gyermek- és felnőttnapozószerek is kipróbálhatók.

*Forrás: NIVEA BHT kutatás, Millward Brown, 2013, Magyarország

**Forrás: Euromonitor International Limited. NIVEA a napozó kategóriában, beleértve a napvédő, napozás utáni és önbarnító termékeket; 2013. évi értékesítési érték szerint

 

Szombaton folyamatosan

Levendula játszóház: diós játék, gólyalábazás, egyensúlyozó játékok, páros síelés, babzsákos játék, kakasos játék, különböző célbadobós játékok, vaskarika-gurítás, hintaló, horgászat, csutkavárépítés, mocsárjárás, óriás malomjáték. A játékokhoz nemezlabdákat és textillabdákat használnak a gyerekek.

10.00–18.00 NOÉ Állatotthon: állatsimogató, felvilágosítás az állatokról.

Vasárnap folyamatosan

Furfangos csodavilág: mókás fizika, ügyeskedő, régi játékok, furfangos feladványok, kísérletek show-ja konyhai eszközökből, ördöglakatok, zsonglőrködő, legkisebbek szeglete).

13.00–18.00 Mesesátor: nagyszülők kedves meséivel, körjátékokkal, dalokkal vár mindenkit a Kulturális Szalon. Óránként népmesék, állatmesék elevenednek meg gyermekjátékokkal. 12.30-kor Pokorni Zoltán polgármester mesél, 15.00 órakor a Betyárbukfenc együttes tart gyermektáncházat.

Borbazár mindkét napon 10.00–23.00

A Hegyvidéki Napok bormustrájában az idén is fehér-, vörös- és rozéborokat kóstolhatnak. A kínálatot ezúttal is a Bolyhos pálinkaműhely gyümölcspárlatai színesítik, az ínyenc borkedvelőknek a Delizia Gourmet üzlet kínálja a sajt- és sonkafalatkákat, a MOM Café pedig friss rétessel és pogácsával, csapolt sörrel várja a vendégeket. Az idén először a Gelarto Rosa fagylaltkülönlegességeit is megkóstolhatják. A kürtőskalácsot ezúttal is a kerületi rendezvényekről már jól ismert székelyudvarhelyiek készítik.

Pincészetek: Ikon Pincészet – Balatonlelle; Monarchia Pincészet – Eger; Pannon Tokaj Pincészet – Tolcsva; Sauska – Villány; Tornai Pincészet – Somló; Kovács-Harmat Pincészet – Villány; Etyeki Kúria – Etyek.

Fellépők: június 6-án kb. 21.30-kor a kisszínpadon: Hangácsi Márton. Június 7-én kb.21.00-kor a kisszínpadon: Kodachrome (akusztikus duó).

*

Baba-mama sátor: a Gesztenyés kertben felállított jurtában lehetőség van kisgyerekek tisztába tételére, valamint nyugalmas, szeparált etetésére.

Információs pavilon: az információs pavilonban a szervezők június 6-án és 7-én 10.00–23.00 óráig folyamatosan a látogatók rendelkezésére állnak.

Gyerekkarszalag: az információs pavilonnál gyerekek számára biztosítanak karszalagot, amire a gyerek nevét és hozzátartozójának telefonszámát lehet ráírni.

Csocsózseton: az információs pavilon nyitva tartása alatt vásárolható tantusz a MOM lounge-nál lévő csocsóasztalokhoz (100 Ft/tantusz).

Borospohár: a Borbazárban történő borkóstoláshoz az információs pavilonnál biztosítanak talpas poharat 200 Ft betétdíj ellenében. A betétdíjat az ép pohár, valamint a befizetett összegről szóló nyugta ellenében visszaváltják.