Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki segítség a kárpátaljai magyaroknak

Az önkormányzat jótékonysági koncertet szervezett az ukrán–orosz konfliktus miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok támogatására. A nemes kezdeményezéshez neves előadóművészek csatlakoztak, akik ingyen vállalták a fellépést a MOM Kulturális Központban rendezett esten.

Az önkormányzat évek óta jó kapcsolatot ápol a kárpátaljai magyarsággal, rendszeres adománygyűjtő akciókat szervez számára: könyvekkel, taneszközökkel, fejlesztőeszközökkel is segítették már a hegyvidékiek az ottaniakat. A közelmúltban a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria a kerületi polgároknak köszönhetően értékes könyvekkel támogathatta a határon túli magyarságot.
Ukrajnában a háború miatt drámaivá vált a helyzet. A konfliktus a gazdasági életre is kihat: az ott élők életkörülményei napról napra egyre rosszabbak. Egy Kárpátalján élő nyugdíjasnak kevesebb, mint napi egy euróból kell megélnie, a minimálbér pedig alig több napi egy eurónál. Emiatt nemcsak a kinti magyarság, de egész Ukrajna életszínvonala is rosszabb, mint a ghánai, zambiai vagy a bangladesi embereké.
Az árak magasak; az alapvető élelmiszerek, mint a liszt, a cukor és az olaj, hiánycikké váltak. A helyzetet tovább rontja, hogy Ukrajna az IMF nyomására az év végéig befagyasztotta a fizetéseket és a nyugdíjakat.
„Ezek a körülmények minket is arra késztettek, hogy valamilyen módon segíteni próbáljunk a Kárpátalján élő honfitársainknak. Ezért szerveztünk húsvétkor újabb adománygyűjtést tartós élelmiszer és pénz formájában. A hegyvidékiek jótékonyságát szerettük volna ezzel a koncerttel honorálni” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester. Külön megköszönte az előadóknak, hogy ingyen vállalták a fellépést; Beregszászi Olga előadóművész, Csizmadia Anna népdalénekes, a Csillagszemű Táncegyüttes, Lovász Irén és Petrás Mária is színvonalas műsorral járult hozzá a programhoz.
„Úgy gondoljuk, a segítségnyújtásnak nem egyszeri alkalomnak kell lennie. Az ott élők helyzete sajnálatos módon valószínűleg a közeljövőben nem fordul jobbra. Novemberben a MOM-ban újabb rendezvényt szeretnénk szentelni kárpátaljai honfitársainknak” – jelentette be az alpolgármester.

bm.