Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ket_Reich_egy_kiallitas1

Két Reich, egy kiállítás

Gyermeknap alkalmából Reich Károly és Reich Gábor alkotásaiból nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A vidám, hangulatos művek tisztaságukkal, karakteres harmóniájukkal hívják szemlélődni azokat, akik még hisznek abban, hogy a hétköznapok olyan színűek, amilyennek látjuk azokat.

Ez a hétfő reggel is olyan nehezen indul, mint a többi. Halas tál a buli után. Bűntény a műteremben – Reich Gábor nem használ lírai címeket. Ő nem csak a képeivel szeret mosolyt csalni a szemlélődő arcára. Végül is teljesen igaza van: miért ne lehetne eltérni a megszokottól? Mert a hétköznapok, bizony, olyan színűek, amilyennek látjuk azokat. Az alkotó mókásnak találja a kinyomott tubust, avagy a műtermi bűntény bizonyítékát, a buli utáni halas tálat és a nehezen induló hétfő reggeleket is.
„A vizualitáson túl másféle élményt is adni szeretnék a nézőknek. Ne csak unalmas dolgokat lássanak, kell valami plusz is” – vallja Reich Gábor. Az ő és édesapja, Reich Károly műveiből gyermeknap alkalmából tárlat nyílt a Hegyvidék Galériában.Ket_Reich_egy_kiallitas2A bemutatott alkotások kivételes tisztaságuk, karakteres harmóniájuk miatt gyermek és felnőtt számára egyaránt érthetők – mondta a megnyitón dr. Feledy Balázs művészeti szakíró. „Reich Károly már huszonhat éve nincs közöttünk, de munkái még mindig aktuálisak, időtlenek – fogalmazott köszöntőjében. – A régiek, a maiak és a következő generációk is élvezhetik azt a stílust, felfogást, amit ő képviselt. Tulajdonképpen ezt folytatja fia is, aki igazi meditáló, töprengő művész. Műveik vonzzák a tekinteteket, kedvet csinálnak a nézéshez.”
A Hegyvidék Galériában megannyi ismerős grafikát fedezhetünk fel: a sárkányölőt, az egyfejű sárkányt, Hetedik ecloga- és Ady-illusztrációt. A Munkácsy- és Kossuth-díjjal, Érdemes, valamint Kiváló művész címmel kitüntetett Reich Károly jellegzetes figurái több száz kiadványt díszítenek, a magyar és a nemzetközi irodalom legkiemelkedőbb köteteiben láthatjuk őket. Rajzain generációk nőttek fel.Ket_Reich_egy_kiallitas3„Az öcsém kétéves. Számtalan könyve van, sokat szoktunk olvasni neki. Sok képet felismertem, így elég közel állnak hozzám a látottak” – árulta el Bogi, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola furulyaegyüttesének tagja, aki társaival közösen kellemes muzsikával örvendeztette meg az egybegyűlteket.
„A mostani kiállítás nemcsak kicsiknek, nagyobbaknak is ad látnivalót. A gyerekek rengeteg dolgot tanulnak az iskolában, de az ilyen tárlatokkal még vonzóbbá tehetjük a művészetet. Erre pedig szükség van. Így a művészetet nem egy bebiflázott tudománynak gondolják, hanem olyan hasznos dolognak, ami még kreatívabbá teszi őket az életben” – méltatta a látottakat Sikota Krisztina helyi önkormányzati képviselő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke.
„Nagy ötlet volt a közös kiállítás! Szép! Szép! Szép!” – írta valaki a vendégkönyvbe, s mi sem mondhatunk egyebet: ezt mindenkinek látnia kell!

(bm)