Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kozrendvedelmi_nap

Közrendvédelmi nap

A XII. kerületi rendőrkapitányság, a fővárosi tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkája iránt érdeklődőket is várják a szervezők a hagyományos közrendvédelmi napon szombaton a Gesztenyés kertben.

Minden bizonnyal látványos bemutatók szórakoztatják majd a család minden tagját a Közrendvédelmi napon. A programsorozat „A jövő rendőrsége – avagy a rendőrség 2050-ben” című rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődik, majd kutyás és kendobemutató következik. Fellép a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Tonfa Csoportja pedig a távol-keleti harcművészetekből ad ízelítőt.
A katasztrófavédelem munkatársai megmutatják, hogyan lehet eloltani a lakástüzet. Érdemes pontosan érkezni (kezdés: 12.15-kor), a szimulációt ugyanis nem ismétlik meg.
A Hagyományőrző Rendőrszázad az idén 134 éves fővárosi rendőrség múltjának legérdekesebb korszakait eleveníti fel: az 1909–1919 között viselt altiszti díszegyenruhában vonul fel a Díszelgő szakasz, a legendás Határvadászokra emlékezik a Hagyományőrző Határőr szakasz, rendvédelmi járművekkel érkezik a Gépjárműves szakasz, míg a Hagyományőrző Kormányőr Alosztály korhű egyenruhákba öltözött tagjai az állami vezetők szállítására használt gépkocsikat mutatják be.
A KRESZ-vetélkedőben tesztet és biciklis feladatokat oldhatnak meg a résztvevők – természetesen jutalmakért cserébe. Bizonyosan nagy sikert arat majd az egész nap a gyerekek rendelkezésére álló tűzoltóautó, és az apróságok igazi rendőrmotorokra is felülhetnek.
A rendezvény jó alkalom arra, hogy a lakosság bepillantást nyerjen a rendőrség mindennapi munkájába, erre szolgál a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak bemutatója. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület programjai során pedig egyebek mellett a gázmaszk használatát és az újraélesztés mesterfogásait is elsajátíthatják az érdeklődők.