Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szombat_esti_PASO-laz

Szombat esti PASO-láz

Forró hangulatra számíthatnak mindazok, akik ott lesznek a szombat este kezdődő Pannonia Allstars Ska Orchestra-koncerten. A zenekar régi ismerőse a hegyvidékieknek, az egész napos programkavalkád méltó zárása lesz a pörgős, fergetegesnek ígérkező buli.

A Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO már eddigi pályafutása során is olyan utat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb bandájává vált, s közben külföldön is egyre népszerűbb. Legendásan energikus élő koncertjeivel a tizenegy tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget Fesztivál nagyszínpadára, és lett minden jelentős hazai zenei rendezvény kihagyhatatlan kedvence.
A határokon túl egyenesen a ska magyar nagyköveteként ismerik a PASO-t. Ez nem is csoda, hiszen már az első nagylemezét is a legnevesebb erre a stílusra szakosodott amerikai kiadó, a Megalith Records jelentette meg, és a többi között olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget a magyar népzenét fűszerként használó tradicionális skával, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville vagy a belga Antiliaanse.
A sodró zene mellett a szövegekre is érdemes figyelnünk. A PASO gyakran fogalmaz meg direkt vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket, s közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, az egyenlőség, a diszkrimináció elítélése.
Az együttes az indulás óta négy nagy-, egy koncertlemezt, egy DVD-t és számos kislemezt adott ki. A zeneterjesztés megszokott módjai mellett az újszerű megoldásokat is keresi: a 2011-es No Love in Town EP okostelefonokra fejlesztett alkalmazásban jelent meg.
A PASO ismerősként jön a Hegyvidékre. Mint KRSA, a zenekar énekese elmondta, „már korábban is muzsikáltunk a Gesztenyés kertben, és nagyon élveztük! Varázslatos hangulata van. A közönségünk is szemmel láthatóan szerette a helyszínt, így nagy várakozással tekintünk a június hatodikai koncert elébe. Eddig mindig úgy érzékeltük, hogy remek volt a hangulat, amikor a kerületben játszottunk. Pár ismerősünkről tudjuk is, hogy hegyvidéki lakos. Legutóbb ők is végigtáncolták a koncertet a többi rajongóval együtt, kiválóan szórakoztak.”
A Hegyvidéki Napokra igazán különleges műsorral érkezik a csapat. „A Pannonia Allstars Ska Orchestra mindig is szerette a zenei kalandokat. Rengeteg alformációt hívtunk életre az évek során, ezek mind különböző elképzelések köré csoportosultak. Júniusban a PASO Plays Coverst mutatjuk meg a közönségnek. Ez az alakulat népszerű nemzetközi és hazai számokat, filmzenéket játszik karibi hangvételben, azaz meghallgatható, miként szólnak Illés-dalok, a Macskafogó rajzfilm vagy éppen a Ponyvaregény egy-egy betétdala skában, de felcsendülnek Gershwin, Nancy Sinatra, Rihanna átértelmezett szerzeményei is. A slágerek előadásában segítségünkre lesznek vendégeink: Kiss Erzsi, Koszi Janka és Szélinger Anna, azaz CéAnne.”
Műfajválasztásukat firtató kérdésünkre KRSA így felelt: „A PASO eleve azzal a szándékkal alakult, hogy idehaza népszerűsítse a jamaicai tánczenét. Mindannyian a ska szerelmesei vagyunk, és amikor összetalálkoztak életútjaink, elhatároztuk, hogy zenekart alapítunk, megismertetjük a magyar emberekkel ezt a remek zenei stílust.”
Ebben az évben is sűrű nyár elé néz a PASO, fesztiválról fesztiválra jár bel- és külföldön egyaránt. „Mindeközben folyamatosan dolgozunk az új lemezünk dalain, ami a jövő év elején jelenik meg, ha minden a terveink szerint alakul.”