Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tavoli_es_modern_korok_dallamai

Távoli és modern korok dallamai

Vasárnap délután – akár ebéd közben is – az Ewald Rézfúvós Kvintett muzsikájának hangjai töltik majd be a Gesztenyés kertet. Az együttes számos hazai és külföldi siker után ismét eljön a Hegyvidékre, hogy lenyűgöző előadásával elkápráztassa a közönséget.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett csaknem húsz éve alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. A művészek szólistaként is elismertek, országos versenyek győztesei, díjazottjai. Már első nemzetközi megméretésükön, a műfaj 1998-ban megrendezett legrangosabb világversenyén, a VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Versenyen – a franciaországi Narbonne-ban – első és különdíjat nyertek.
Ezt követően rövid idő alatt nyolc nemzetközi magas rangú díjat hoztak el, amit hazaiak is követtek. A Magyar Szerzői és Jogvédő Intézet többször ARTISJUS-díjjal tüntette ki az együttes tagjait, megkapták a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Minisztere Liszt Ferenc-díját, 2005 januárjában elnyerték a Gramofon – Klasszikus és Jazz folyóirat különdíját, 2008-ban pedig Junior Prima díjban részesültek.
A Zeneakadémián összekovácsolódó csapat a diplomázás után évekig nem vállalt fellépéseket, hogy legyen ideje a technikája tökéletesítésére. Gyakran hallható vélemény szerint az Ewald az ország talán legtehetségesebb fúvós együttese. Nyitott minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajokra egyaránt. Az egyetlen kritérium a minőség.
A kvintett három alapembere, Bakó Levente és Tarkó Tamás trombitaművészek, valamint a kürtön játszó Kovalcsik András konzervatóriumi hallgató koruk óta ismerik egymást. Levente 1993-ban a szakközépiskolás rézfúvósversenyek győzteseinek rendezett gálakoncerten játszott együtt először Andrással, Tamással pedig a Hegedű utcai zenészkollégiumban barátkozott össze. A kvintett végül 1996-ban akadémiai kamaracsoportként alakult meg.
Bakó Levente már az egyetemi évek alatt tudta, mit akar: a világ élvonalába kerülni. Állhatatosságukat és fejlődésüket látva zeneakadémiai tanáraik arra biztatták őket, hogy induljanak versenyeken. Miután nyertek Narbonne-ban, felvették az egyik első rézfúvós kvintett felállásra komponáló szerző, Victor Ewald nevét. Az ötösben ma Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter és Peresztegi Attila muzsikál.
A kvintett, amelynek tagjai szólistaként is megbecsülésnek örvendenek, nem ismeretlen a Hegyvidék zeneszerető közönsége előtt. Csaknem húsz éve, 1997-ben egészen fiatal együttesként lépett fel először a MOM-ban. „Mali István, az Operaház akkori zenekari igazgatója kért fel minket – emlékezett vissza Bakó Levente. – Annak az első koncertnek az emléke nagyon erősen él bennünk.”
A Hegyvidéki Napokon azonban az Ewald nem nosztalgiázik, hanem a mai fülnek szóló átiratokban mutat be reneszánsz, barokk és operadarabokat, „végül pedig egy kis könnyedebb hangvételű Gershwin zárja a műsorunkat” – ígérte Levente.
A kérdésre, hogy kikre számítanak, a művészeti vezető elmondta, „annyira széles a zenei spektrumunk, hogy mindenki megtalálhatja a neki tetsző muzsikát. Sok ifjúsági hangversenyt adunk, ám a legtöbbször külföldön játszunk. Két hete jöttünk meg Kuvaitból, ahol nagyon jól fogadtak bennünket, a hegyvidéki közönségtől is ugyanerre és nyitottságra számítunk.”
Mozgalmas nyár vár az ötösre: fesztiválok, Fertőd, Balaton színpadai, majd a nagy attrakció, a milánói világkiállítás. „Igazi törzsvendégekké válunk ezen az őszön a Hegyvidéken, mert novemberben kilenc ifjúsági koncertünk is lesz” – mondta a muzsikus, hozzátéve, hogy a sok fellépés mellett időszerű lenne már egy új lemezt is összehozni, ezért már ezen is dolgoznak.