Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tegyuk_el_telire

Tegyük el télire!

A lédús eper rengeteg módon építi szervezetünk egészségét. Mint minden vörös, bogyós gyümölcs, ez is tele van antioxidánsokkal, amik segítik az érfalak tisztítását, ezáltal nemcsak a koleszterinszintet csökkentik, de a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét is.
Kevesen tudják, de az eper magas C-vitamin-tartalmával az elsők között van a sorban. Tíz gramm eper 6 mg C-vitamint rejt magában, ezt a tulajdonságát azonban természetesen csak hevítés nélkül élvezhetjük ki. Alacsony energiatartalma miatt előnyben részesíthetjük fogyókúra alkalmával is, de persze csak akkor, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
Az eperlekvár szinte minden kamrában a legelőkelőbb helyet foglalja el. Bár önmagában, mindenféle ízesítés nélkül is nagyon finom, bátran variálhatjuk a legkülönfélébb hozzávalókkal. A lényeg, hogy lehetőleg alacsony hőfokon készítsük el, és csak nagyon óvatosan adagoljunk hozzá cukrot, mert különben könnyen túl édessé válhat a végeredmény. Használhatunk barna cukrot is, attól sűrű, melaszos állagú lekvárt kapunk.
Mélyhűtése nemigen ajánlott, mert a felengedés után általában elveszíti minden tartását, és az aromája sem lesz többé a régi. Ha lekvárként tesszük el, bátran szórhatunk bele frissen őrölt borsot, de kitűnően illik hozzá az ananász és a rebarbara is.
Én 2:1 arányban szoktam keverni az epret a hozzáadott gyümölccsel. Ilyenkor feldarabolt, friss ananászt használok, vagy szintén friss, felkockázott rebarbaraszárat, és egy kiló gyümölcshöz maximum 30 deka cukrot adok. Ez sokkal inkább a tartósítás célját szolgálja, mint az édesítését.
Az eperlekvárt nagyon izgalmassá tehetjük a friss bazsalikomlevelek ízével, de kiválóan illenek hozzá a jó minőségű balzsamecetek is. Aki nem túl bevállalós, próbálja ki először csak kis adagban, nem bánja meg!
Ha nem szeretnénk a gyümölcs levét hosszú órákon át redukálni a lekvárkészítés közben, bátran merjük le róla a fölösleges lé egy részét. Ezzel a folyamatot is lerövidíthetjük, s hozzá finom aromájú eperszirupot is kapunk, amelyet friss citrom vagy lime levével, esetleg frissen facsart alma- vagy narancslével dúsítva az év hátralevő részében bármikor fogyaszthatunk.