Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Teljesen_felepult_a_Svabhegyi_Reformatus_Templom

Teljesen felépült a svábhegyi református templom

A toronysisak, valamint a homlokzati kőburkolat kialakításával befejeződött a Felhő utcai református templom építése. A tervek szerint hamarosan megkezdődhet a parókia kialakítása.

A hívek először 1901-ben indítottak gyűjtést a svábhegyi református templom létrehozása érdekében. Három évvel később a presbiterek templomépítésre alkalmas telket kértek a budai anyagyülekezet templomépítő bizottságától. Bár a svábhegyieknek akkor végül nem lett saját temploma, az istentiszteletek azért folytatódtak.
A második világháborúig elsősorban a Diana utcai iskolában, azt követően a Diana utca 12.-ben lévő Boldogh-villában találtak otthonra a reformátusok. A hatvanas évek közepétől az 1995-ös újrakezdésig szinte megszűnt a közösségi élet. Utána előbb a Szent László-plébániatemplom hittantermében, majd pedig a Jókai iskolában gyűltek össze ismét a hívek. Az újjáalakult gyülekezet kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásával 2002-ben kezdődött meg a Felhő utcai templom építése, az alapkövet 2003 áprilisában rakták le.
„Az altemplomi részt már 2003 végén birtokba vehettük, két évvel később pedig elkészült a kupola. Eleinte nem volt áram és fűtés, de szép lassan minden megoldódott, az istentiszteleteket is a saját helyiségünkben tudtuk megtartani” – emlékezett vissza az építkezés első éveire Berta Zsolt, a Svábhegyi Református Egyházközség lelkipásztora.
A beruházás a pályázati források mellett a hívek adományaiból, magánbefizetésekből, valamint egyházi, állami és önkormányzati támogatásból valósult meg. „Jelentős állami segítséget kaptunk az első polgári kormány idején, ahogyan a Hegyvidéki Önkormányzatnak is sokat köszönhetünk. A minden évben folyósított támogatáson felül a toronysisak-pályázathoz további forrásokat is biztosított a kerület” – mesélte a lelkipásztor, hozzátéve, hogy örök hálával tartoznak annak az idős katolikus hölgynek, aki tízmillió forintos adománnyal járult hozzá az építkezéshez.
Ez a „csodaszámba menő” felajánlás kellett ahhoz, hogy 2005-ben kupola kerüljön az épületre. Abban az évben alakulhatott meg hivatalosan a Svábhegyi Református Egyházközség, amely 2012. január elsejétől teljesen önállóan működik. Jelenleg 190 felnőtt, egyházfenntartói járulékot fizető tagja van, a családokkal együtt mintegy 250 főt számlál.
A következő években kisebb-nagyobb kihagyásokkal folyamatosan zajlott az építkezés, 2013 októberében az akkorra belül már teljesen elkészült templomot is felszentelték. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök és Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.
Tavaly ősszel, a sikeres pályázat eredményeképpen, megkezdődött a külső kőburkolat és a végleges toronysisak kialakítása, ami az idén márciusban befejeződött, s ezzel lezárult a templom építése. A hálaadó istentiszteletet áprilisban tartották. A megújulás azonban nem ért véget: várhatóan a nyár folyamán hozzákezdenek a parókiaépület kialakításához.

M.