Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Viranyosiak_hatartalanul

Virányosiak Határtalanul

Az erdélyi Csíkrákosban jártak a Virányos Általános Iskola hetedikesei a Határtalanul! elnevezésű állami pályázati program révén. Útközben megpihentek a Királyhágónál, majd Kolozsvárott ellátogattak Hunyadi Mátyás és Bolyai János szülőházához, megnézték a Báthory István Elméleti Líceumot és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet.
A Házsongárdi temetőben Dsida Jenőre, Apáczai Csere Jánosra és Kós Károlyra emlékeztek, Segesváron eljutottak Vlad Tepes, azaz Drakula szülőházához, a diáklépcsőn pedig a gótikus Hegyi-templomhoz. A nap végén Fehéregyházán koszorút helyeztek el a Petőfi-emlékműnél. Természetesen a híres erdélyi ízek kóstolója sem maradhatott el: a méltán neves Cserekert fogadóban csorba levest ettek a gyerekek.
Másnap elzarándokoltak Nyergestetőre, a „székelyföldi Thermopüléhez”, Kézdivásárhelyen pedig a Céh múzeum bejárását követően megcsodálhatták, hogyan is nézett ki egykor Gábor Áron rézágyúja. Zágonban Mikes Kelemen és Kiss Manyi emlékét idézték fel, Csernátonban pedig a falu- és technikamúzeumban, majd a Szent Anna-krátertónál jártak.
A határon túli kirándulások egyik célja, hogy az anyaországi diákok megismerkedjenek az elszakított területeken élő magyar kortársaikkal. Erre a virányosiaknak is alkalmuk nyílt, hiszen a csíkrákosi Csere Mihály Általános Iskolában székely táncokat tanultak az ottani hetedikesekkel közösen.
A színes program további részében Csíkszeredán a magyar templom, Csíksomlyón a Kárpát-medence egyik leghíresebb kegyhelye, Csíkszentdomonkoson a Márton Áron Múzeum, Csíkrákoson az erődtemplom, valamint a Gyilkos-tó és a Békás-szoros „várt” a fiatalokra. Utolsó este kürtöskalácsot készítettek, maguk dagasztották, tekerték és sütötték a tésztát. Hazafelé tartva sem unatkozhattak: Farkaslakán az Ábel-trilógia írója, Tamási Áron alakját elevenítették fel, Korondon pedig fazekasbemutatón vettek részt. A hegyvidéki csapat Árcsón állt meg utoljára, hogy borvízkóstolással búcsúzzon Erdélytől.
A gyerekek számára örök élményt jelentett a kirándulás, emellett, ahogyan egyikük, Vígh Bernadett mondta, „hasznos volt, mivel sok mindent tanulhattunk és láthattunk, rengeteg új ismerettel gazdagodtunk”. A diáklány az útról szóló beszámolójában külön is kiemelte, hogy a pályázat nélkül szinte biztosan nem jutott volna el osztálytársaival ezekre a helyekre.

sm