Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eheto_ibolyaillat

Ehető ibolyaillat

Nemcsak a Szentivánéji álomban kevertek belőle varázsitalt, de már az ókorban is szerelmi bájitalok alapvető hozzávalója volt az illatos ibolya esszenciája. Az illatszeriparban a leveléből kinyert olajat is előszeretettel használják.
Az ibolyaszirup természetesen francia találmány, de mára a világ számos pontján használják sütemények, pudingok, fagylaltok, saláták ízesítésére és díszítésére. Erzsébet királyné kedvence, a kandírozott ibolya mellett számos ötletes felhasználási módja ismert még. Csodaszépek tudnak lenni a jégkockába zárt lila és fehér virágok; Angliában közkedvelt édesség az ibolyakrémmel töltött étcsokoládé-korong, Franciaországban pedig az ibolyával ízesített likőr, a Creme Yvette. Az ibolyazselé, vagy az ibolyaecet receptjét már régi magyar szakácskönyvekben is megtaláljuk, de a lila szirmokból készíthetünk ibolyalekvárt is.
Az illatos ibolya (Viola odorata) a lélekre és a testre is gyógyító erővel hat. A külsőleg használatos ibolyaolaj, az ibolyaszirup és az ibolyatinktúra főképp torok- és mandulagyulladásra ajánlott szerek. A virágból főzött tea hurutoldó ereje köztudott, de a gyomorra is nyugtató hatással bír, bár nem szabad túlzásba vinni fogyasztását, mert a virág és gyökere nagyobb mennyiségben hánytató, hashajtó is lehet.

Ibolyaszirup 

60 g lila szirom

270 g cukor

210 ml víz

pár csepp friss citromlé

Finoman megmosom a szirmokat. A cukorból és a vízből forró szirupot készítek. A tűzről levéve hozzáadom a szirmokat. Amint kihűl, hűtőbe teszem, és egy napig lefedve hagyom pihenni. Másnap leszűröm, és egy steril üvegbe öntöm. Hűtőszekrényben fél évig eláll.

 

Kandírozott ibolya 

egy tojás fehérje

porcukor

nagy csokor ibolya szárastul

A fehérjét tálba teszem, és kissé fellazítom egy villával, de nem verek belőle habot. Az előzőleg gyengéden megmosott és megszárított virágokat egyenként a fehérjébe mártom, egy tiszta ecsettel egyenletesen eloszlatom rajtuk a tojásréteget, hogy az minél vékonyabb burkot képezzen. Ezután sütőpapírra fektetem, és meghintem porcukorral. Így hagyom megszáradni, majd a szárakat lecsipkedve légmentesen záródó fémdobozba teszem őket.

 

Ibolya kocsonya (gelée)

Végy friss ibolyákat, szedd le zöld szárait és bimbóit, valamint kelyheit is, s az úgy megszedett ibolyából 3 latot törj össze a kőmozsárban és tedd az összetört ibolya tömböt porczellán tálba. Főzz meg 10 lat czukrot 1 messzely vízben, habozd le és midőn legjobban forr, ontsd le vele az ibolyákat. A tálat fődd be és hagyd 24 óráig állani. Azután az egészet tiszta, megnedvesített finom gyolcson sajtold át. Most főzz meg fél font czukrot 1 messzely víz és 2 czitrom levével, habozd le és főzd 1-sö fokig. Azután add hozzá az ibolya levet 3 lat megfőzött és tisztázott vizahólyaggal s egy butella champagneivel, ontsd bele az egészet formába és tedd a jégre. Ez a gelée finom íze miatt kitűnő, valamint kedves ibolya színe miatt a szemnek is kedves.

(Medve Imre: A magyar gazdasszony teendői. Heckenast, 1864)