Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Svábhegyi Pünkösdi Búcsú

Családi programok, kézműves foglalkozás és vásár, koncertek, bábszínház, tánc és finomságok várják az érdeklődőket a Svábhegyi Búcsún 2015. május 23-24-25-én a Diana parkban.

Hegyvidéki Olimpia: a részvétel a fontos

A kerületi általános iskolák ötödikesei az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a hatodik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián. Az ötkarikás játékok szellemiségének megfelelően nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos, de a tíz iskolából érkező 425 diák ennek ellenére is komolyan vette a küzdelmeket.

„Aranyos” kempósok

Remekeltek a kempósok a Törökországban rendezett világbajnokságon, a nemzetek közötti csapatversenyben Magyarország a második lett. A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia versenyzői összesen nyolc érmet, köztük hat aranyat szereztek.

Csúcsdöntések a kilátófutáson

A résztvevők száma és az eredmény szempontjából is a „legek” versenyének bizonyult a hatodik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!”. Az idén több mint 250-en vállalkoztak arra, hogy felfutnak az Erzsébet-kilátó tetejére. Ez a leggyorsabban Hirling Márknak sikerült, aki rekordidő alatt hagyta maga mögött a 134 lépcsőfokot.

Az inkontinencia nem szégyen!

A nőket és a férfiakat egyaránt érintő inkontinenciáról, valamint a prosztata elváltozásairól szólt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem áprilisi előadása. Dr. Banyó Tamás, az Országos Gerincgyógyászati Központ szakorvosa megnyugtatásképpen elmondta: mindkét tünetegyüttes jó eséllyel kezelhető.

A királyok növénye, a bazsalikom

Akár mediterrán receptek könyvét lapozgatjuk egy jó ételleírásért, akár a gyógyfüves könyvekben kutakodunk, akár ideális balkonnövényeket keresünk egy kertészeti szaklapban, a bazsalikommal minden esetben „összefuthatunk”. A konyhában és a gyógyászatban is fontos szerep jut ennek a könnyen nevelhető, tetszetős növénynek.

A híres-neves hegyvidéki vendéglátás

A budai hegyvidék komoly hagyományokkal rendelkezik a vendéglátás terén. Az árnyas kerthelyiségek, a budai borok, a hamisítatlan – kockás abroszos, muskátlis ablakos – hangulat nemcsak az itt lakókat csalogatták ki egykor a zöldvendéglőkbe, hanem az egyre nagyobb tömegben idelátogató pestieket is.

Élményekkel teli tavaszköszöntő az Anna-réten

Pónisimogatás, kosaras körhinta, ládaderbi, népi ügyességi játékok, madárodú-készítés, helytörténeti előadás, szervezett túrák. Ilyen és hasonló programokon vehettek részt azok, akik május 1-jén ellátogattak az Anna-réten megrendezett tavaszköszöntő majálisra.

Szabadság képekben

A Budai Rajziskola két művésztanára, Füzes Gergely és Kelemen Marcel különleges harmóniájú festményeiből nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A képek a színek játékával, jellegzetes formákkal és mozgalmas struktúrákkal ábrázolják a természet hangulatait.

Újjászületik a Barabás Villa

Komoly célokkal és nagy elszántsággal folyik a munka, hogy a Barabás Villát még jobban bevonják a Hegyvidék kulturális vérkeringésébe. A tervekről Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója beszélt lapunknak.

Jankovics Marcell és a gyermeki csodálat

Statisztaként dolgozott Huszárik Zoltán diplomamunkájában, és a benne élő gyermeki csodálatnak köszönhetően még mindig el tudja magát sírni egy jó filmen. A Nemzet Művészét, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőt, grafikust ismerhettük meg közelebbről Az én filmem kulturális programsorozat legutóbbi estéjén.

Sziget és kastély a leánykarnak

Tavaszi házimuzsika-koncerttel avatták fel az Angelica Leánykar új otthonát. Mint elhangzott, szeptembertől indul a Kodály-hagyományokat megerősítő Minta-zeneiskola program.

Jótékony szórakozás

Koncert, kiállítás, hajnalig tartó mulatozás és jóízű beszélgetések – támogatói bállal ünnepelték a Tüskevár iskola tíz- és a Hiperaktív Alapítvány tizenöt éves működését a csillebérci sportcsarnokban. Az eseményen rendezett árverésnek köszönhetően a diákok új bútorokkal berendezett, felújított osztálytermekben kezdhetik meg a következő tanévet.

Vers és zene

Öt zenekar szavalta el dalban a magyar költészet legszebb műveit az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar épületében. Juhász Gyula, Nagy László és Nemes Nagy Ágnes sorai is felcsendültek az 5 szín a verséneklés palettájáról címmel rendezett koncerten.

Közösségfejlesztő programok időseknek

Az önkormányzat Szépkorúakért a Hegyvidéken elnevezésű programja keretében egy évvel ezelőtt indult el az idősek öntevékenységét, önszerveződését, valamint szomszédsági kapcsolatait erősítő közösségfejlesztő kezdeményezés. Ennek tapasztalatait az Ugocsa utcai könyvtárban megtartott rendezvényen összegezték a szervezők.

Kerületi csatornafejlesztés

Nemsokára befejeződik a hegyvidéki szennyvízcsatornázás. A XII. kerületben összesen hat kilométernyi új csatorna épül.

Nagyszabású útfejlesztések kezdődnek

A tavalyi évhez képest lényegesen több a lakosság érdekeit szolgáló közterületi fejlesztést valósít meg az önkormányzat – hangzott el a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület idei első ülésén. A beruházásokat a kizárólag útépítésre használható kommunálisadó-bevételekből finanszírozzák.

Nem támogatja a kerület a dugódíj bevezetését

A dugódíj elutasításáról, az óvodai és iskolai étkeztetés intézményi díjainak módosításáról, valamint az önkormányzati bölcsődék külön szolgáltatásaként nyújtható időszakos gyermekfelügyelet bevezetéséről is döntött április 23-i ülésén a képviselő-testület.

Lakossági fórumok a Normafa jövőjéről

A hegyvidéki polgárok május 17-én népszavazáson dönthetnek a Normafa jövőjéről. A terület jelenlegi problémáinak megoldására kidolgozott koncepció részleteit Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője ismertette a Barabás Villában rendezett lakossági fórumokon.

Muskatliosztas

Muskátliosztás a Hegyvidéken

2015. május 9-én, szombaton 9 órától a Hegyvidéki Önkormányzat 10 darab muskátli palántával ajándékozza meg azokat a hegyvidéki lakosokat, akik ellátogatnak az öt helyszín valamelyikére.

Normafa-rehabilitáció: most kell élni a lehetőséggel!

Elkészült a Normafa-rehabilitáció megvalósíthatósági tanulmányának első fázisa. Erről, valamint a május 17-i helyi népszavazásról Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, továbbá a megvalósíthatósági tanulmányt készítő konzorcium képviselői beszéltek a MOM Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón.

Adjunk esélyt a Normafának! – népszavazás május 17-én

Budapest XII. kerület Helyi Választási Bizottsága 2015. május 17-re helyi népszavazást tűzött ki. A választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről 2015. április 27-ig kapnak értesítést. A választópolgár személyesen, a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. A szavazás 6 órától 19 óráig tart.