Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Libellus

Libellus: vedd, és olvasd!

A Sirály sétányon nemrégiben megjelent egy zöldre festett postakocsi a következő felirattal: Libellus. A különös jármű kizárólag „keménykötésűeket” szállít, hely nem nagyon van rajta, úgy 1500-2000-en zsúfolódtak össze.
A kocsin csak első osztályú kiválasztottak foglalnak helyet. A hegyvidékiek már most a csodájára járnak a négykerekűnek, hiszen a helyjeggyel rendelkező, állandóan cserélődő utasai kincset érnek. Nem véletlenül. Van köztük tudományos, romantikus, klasszikus, szépirodalmi és kötelező is. S bár mindegyiknek más a mondanivalója, egy dolog mégiscsak közös bennük: kizárólag nyomdafestéket tűrő szavakat használnak…
Ráadásul szabad a vásár, lehet válogatni, mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb állót. Ha pedig mégsem sikerülne rábukkanni az igazira, csak szólni kell. Amennyiben tudjuk az „illető” pontos címét és alkotója nevét, rendelésre odahozzák nekünk. Mindezt potom 300 forintért.
Tulajdonképpen ez az újkori olvasási mozgalom, a Mozgó Könyvek lényege. „A papíralapú olvasás, főleg a fiatalok körében, számos okból kifolyólag kezd kimenni a divatból. Szűk környezetemben is tapasztalom, hogy lényegesen kevesebbet és kevesebben falják a betűket. A magunk eszközeivel szerettünk volna hozzájárulni a Közkincs Alapítvány nemes kezdeményezéséhez. Ennek célja, hogy az olcsón beszerezhető könyvek által elősegítsük: ismét többen olvassanak” – mondta el lapunknak Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ vezetője.
Habár a közönség még csak most kezdi felfedezni a Libellust, már – ahogyan Hambuch Gerda fogalmazott – komoly forgalmat könyvelhettek el. „Elkönyveltük – tette hozzá nevetve. – A szó szoros és átvitt értelmében is.”

(bm)

 A Libellus nyitva tartása: hétfőtől péntekig 10.00–21.00, szombaton 6.00–21.00.