Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szabadsag_kepekben

Szabadság képekben

A Budai Rajziskola két művésztanára, Füzes Gergely és Kelemen Marcel különleges harmóniájú festményeiből nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A képek a színek játékával, jellegzetes formákkal és mozgalmas struktúrákkal ábrázolják a természet hangulatait.

A tájképfestészet legnagyobb ajándéka a szabadság érzete. Nagy élmény a festő számára a természetben dolgozni. A magány és a koncentráció elmélyült alkotásra ad lehetőséget. A dombok között szemlélődve felszínre törnek új hangulatok, a motívumok gazdagsága átalakul képstruktúrává – vallja Füzes Gergely festőművész, a Budai Rajziskola tanára, aki nem ismeretlen a hegyvidéki közönség előtt: műveit az önkormányzat folyosógalériáján és a Barabás Villában is láthattuk már.
A Hegyvidék Galériában most bemutatott képei a múlt nyáron készültek, Márianosztra, Lesencefalu és Epöl csodás tájait jelenítik meg. Az apró, finom vonalaknak köszönhetően szinte érezni lehet az illatokat, a nap melengető sugarait, a művész és a természet intim kapcsolatát. „A hangulat és a látvány együttesen meghatározó. Térben és léptékben egymástól távol lévő jelenségek csiszolódtak össze a művekben. Az atmoszférát a harmonikus színrend teremti meg” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki elmondta, hogy nagyon szereti Füzes Gergely festményeit, az irodáját az ő egyik képe is díszíti.
Füzes Gergely kollégája, Kelemen Marcel festőművész számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt már, de munkáival most először mutatkozott be a kerületiek előtt. A Hegyvidék Galériába három festményét hozta el.
„Témáját ő is a természetből merítette, virágzó, vagy éppen termést hozó bokrokat láthatunk alkotásain. Ám mindez másodlagos. A mívesen, nagy gonddal összeállított, apró foltokból felépített növények mozgalmassága, kifejezőereje vezérelte a festői szándékot” – értékelte a látottakat az alpolgármester.
Kelemen Marcel festményei mellett nem találunk címeket. Mint mondja, azért, mert fontosnak tartja, hogy a szemlélődőt gondolkodni hagyja: „Beszéljenek maguktól! A képeknek tér kell, kettesben kell lenni velük ahhoz, hogy átadják az üzenetet.”

BM

A kiállítás május 16-ig megtekinthető a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.).