Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kozossegfejleszto_programok

Közösségfejlesztő programok időseknek

Az önkormányzat Szépkorúakért a Hegyvidéken elnevezésű programja keretében egy évvel ezelőtt indult el az idősek öntevékenységét, önszerveződését, valamint szomszédsági kapcsolatait erősítő közösségfejlesztő kezdeményezés. Ennek tapasztalatait az Ugocsa utcai könyvtárban megtartott rendezvényen összegezték a szervezők.

A múlt év elején határozta el a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy új útra tereli a klasszikus szociális szolgáltatásokat. A gondozási központ keretei között már működik az idősek információs pontja, amely telefonon, e-mailben, levélben, valamint előzetes időpont-egyeztetést követően személyesen is tájékoztatást nyújt az időseknek az őket érintő szociális ellátásokról, szolgáltatásokról. Emellett megkezdték az önkéntesek bevonását az idősek otthoni ellátásába, továbbá szakértők közreműködésével belefogtak egy közösségfejlesztő programba. Minderről Kovács Lajos alpolgármester beszélt az Ugocsa utcai könyvtárban tartott rendezvényen.

Az új programok iránt egyre nagyobb az érdeklődés – emelte ki Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egészségügyi és Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője. Mind több önkéntes kapcsolódik be a házi gondozásba, a jelentkezők második csoportjának márciusban szerveztek képzést. Szintén jól halad a szomszédsági önkéntes kapcsolatok építése az első fázisban bevont, sűrűn lakott kerületrészben, ahol sok idős ember él.
„Az önkormányzat megbízásából épp egy évvel ezelőtt kezdte el munkáját a Közösségfejlesztők Egyesülete a Böszörményi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca–Márvány utca–Győri út–Avar utca–Csörsz utca által határolt területen” – ismertette a közösségfejlesztő program indulásának körülményeit Gyenes Zsuzsa. A program szakmai vezetője elmondta, tavaly tavasszal felkeresték a területen lakó időseket, hogy beszélgessenek velük, megismerjék problémáikat, a gondok megoldásával kapcsolatos ötleteiket, továbbá feltérképezzék, kik azok, akik motorjai lehetnének a szolidáris szomszédsági kapcsolatok erősítésének.
Az első beszélgetések eredményeiről a nyár elején szomszédsági találkozók során tájékoztatták az érintetteket, és közösen gondolkodtak a továbblépés lehetőségeiről. Ősszel aztán a legelkötelezettebb résztvevők képzésen vettek részt, így szomszédsági önkéntesekké léptek elő, akik a programba bevont intézmények, civilszervezetek, egyházak néhány közösségi mentorrá váló munkatársával együtt megalapították a Hegyvidéki Szomszédok csoportot. Azóta kétheti rendszerességgel találkoznak, megosztják egymással dilemmáikat, örömeiket, szervezik közös munkájukat.
Sikerrel működik már például az angoltanítás, amit az egyik szomszédsági önkéntes vállalt el a Németvölgy Gondozási Központban. Várják a csatlakozókat az egészségmegőrző erdőjáráshoz, és szerveződik a társasházak kertjét megújítani kívánók, valamint a helytörténetet kutatók csoportja is.
„Remélem, hogy ezek a közösségek még sokáig működnek, és újabbak is létrejönnek. Szeretnénk, hogy mindenki megtalálja azt a célt, ügyet, amelyért tevékenykedve jól érzi magát, s résztvevőként, vagy szervezőként, segítőként nemcsak önmaga, hanem szomszédjai életét is jobbá teheti” – jegyezte meg Gyenes Zsuzsa, hozzátéve, hogy a könyvtári rendezvénnyel is az aktív időskort és a szomszédsági önkéntes programot szeretnék népszerűsíteni.
Az eseményen az érdeklődők megismerkedhettek az önkéntes csoportok, valamint a kerületben lakó aktív idősek tevékenységével. Dr. Iván László gerontológus professzor előadásában arról beszélt, hogyan lehet idősen is teljes értékű életet élni, és megtalálni a vágyak, képességek, lehetőségek összhangját. Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója röviden szólt a kerülettel közösen szervezett Könyvet házhoz programról: ennek keretében azok is rendszeresen olvasnivalóhoz juthatnak, akik nem tudnak kimozdulni otthonukból.

d.

A közösségfejlesztő programról a 12.kerulet.kozosseg@gmail.com e-mail címen, a 06/20-597-2879 (Tóth Alexandra közösségfejlesztő, programasszisztens) és a 201-5728 (Farkas Gabriella programvezető) telefonszámokon lehet érdeklődni. A helytörténeti kutatások (például a saját lakóház történetének feltárása) iránt érdeklődőket május 14-én 16.00 órától várják a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (XII., Beethoven utca 1/b).