Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Feny_jarta_at_a_Fold_napjat_a_Jokai_Mor_iskolaban

Fény járta át a Föld napját a Jókai Mór iskolában

Az ökoiskolaként működő Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskolában minden évben kiemelt figyelmet kap a Föld napja. Az idén sem volt ez másképp: az egész intézményt megmozgató Föld napi programok fókuszában ezúttal a fény állt, kapcsolódva a Fény Nemzetközi Évéhez, amit 2015-re világszerte meghirdettek. Az iskola folyosóján makettkiállítást rendeztek, a fényjelenségeket szemléltető, látványos alkotások az 5. osztályos gyerekek, valamint a természetismeret szakkörre járó hatodikosok munkái.
„Az elmúlt félévben körüljárt témák adták a kiindulópontot a szakköröseimnek a makettek elkészítéséhez” – mondta el Somogyiné Laczkó Mariann, a természettudományi munkaközösség vezetője. A biológia–földrajz szakos pedagógus kiemelte, hogy a gyerekek egytől egyig rendkívül ötletes művekkel álltak elő: a legtöbben a naprendszer működését mutatták be különféle technikákkal, de volt olyan is, aki arra keresett választ művével, miért világít a sötétben a szentjánosbogár.
A Föld napja alkalmából Láthatatlan Magyarország címmel háromdimenziós vetítést is tartottak a Jókaiban hazánk legszebb barlangjairól. Emellett csapatversenyeket hirdettek minden osztály számára, szintén a fényhez kapcsolódó programokkal. Volt „fénykardozás”, „fény-kép montázsolás”, valamint „fénysebességgel” teljesítendő sportfeladatokon mérhették össze ügyességüket a jókais diákok.

d.

 

A Fény Nemzetközi Éve

A fény és a fénnyel kapcsolatos technológia kiemelkedő szerepet játszik életünkben, ezért az Európai Fizikai Társulat a UNESCO és az ENSZ támogatásával 2015-re meghirdette a Fény Nemzetközi Évét. Több a témához kapcsolódó, jelentős tudományos esemény kerek évfordulóját ünnepelhetjük az idén: 1000 éve jelent meg az első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós műve, a De Aspectibus (magyarul: A látásról). A kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról is ebben az esztendőben emlékezik meg a tudományos világ.