Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szigat_es_kastely_a_leanykarnak

Sziget és kastély a leánykarnak

Tavaszi házimuzsika-koncerttel avatták fel az Angelica Leánykar új otthonát. Mint elhangzott, szeptembertől indul a Kodály-hagyományokat megerősítő Minta-zeneiskola program.

„A madár nem azért énekel, mert tudja a választ, hanem azért, mert van egy dala” – ezzel a kínai bölcselettel üdvözölte a tavaszi házimuzsika-koncert közönségét Gráf Zsuzsanna Liszt és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, az Angelica Leánykar alapítója. A lélekmelegítő találkozót különleges helyszínen, a Városmajori Gimnázium külön álló épületében, az Angelica Leánykar új otthonában, a kórus most felavatott szalonjában rendezték.
Az emeleten található helyiség sok mindent megélt, tornateremként és lakásként is funkcionált már. „Huszonhat évvel ezelőtt láttam meg először ezt a házat. Akkor eljátszadoztam a gondolattal, milyen jó is lenne, ha ez a hely a zenéé lehetne. Most az álom valósággá vált. Szeretném ezt a helyet nagyon sok értékkel és örömmel megtölteni – mondta Gráf Zsuzsanna, aki a Városmajort az Angelica Leánykar szigetének nevezte. – Itt semmi rossz nem történhet. Ez éltet engem.”
A gyönyörűen berendezett terem újjászületését az alkalomhoz illő módon ünnepelték, Rónaszéki Tamás hegedűművész, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes és Philippe de Chalendar csellóművész adott hangulatos és szép koncertet a megjelenteknek. A kamaramuzsikát követően örömteli hírt jelentettek be: a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola a Liszt Ferenc Zeneakadémia partnerintézményévé válik, és az együttműködés keretében a hegyvidéki intézményben indul el szeptembertől a Minta-zeneiskola program.
„Iskolánk nemcsak zene iránt érdeklődő fiatalokkal, hanem csodás zenészekkel is meg van áldva. A programnak köszönhetően egészen új távlatok nyílnak meg a magyar zenei életben. Mi hiszünk a kezdeményezésben, sőt két garanciánk is van a sikerességre: dr. Víg Andrea, a Zeneakadémia rektora és Gráf Zsuzsanna” – fogalmazott Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója.
A Minta-zeneiskolában óvodáskortól tizennyolc éves korig ingyenesen tanulhatnak a zene iránt érdeklődő fiatalok – emelte ki dr. Víg Andrea. „Olyan nagy tervbe vágtunk bele, ami nemcsak ezt az iskolát, hanem az egész országot is felemelheti – tette hozzá. – A Kodály-módszerrel és odaadó munkával ismét életre kelthetjük azt, amit Kodály megálmodott.”
A jó hírt Philippe de Chalendar fejelte meg még eggyel: öröksége egy részéből Bercelen kúriát vásárolt a leánykarnak. „Ez az Angelica-kastély – mondta. – Sok vele a teendő, nagyon romos, de az angyalok segítségével helyrehozhatjuk.”

(b.)