Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csucsdontesek_a_kilatofutason2

Csúcsdöntések a kilátófutáson

A résztvevők száma és az eredmény szempontjából is a „legek” versenyének bizonyult a hatodik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!”. Az idén több mint 250-en vállalkoztak arra, hogy felfutnak az Erzsébet-kilátó tetejére. Ez a leggyorsabban Hirling Márknak sikerült, aki rekordidő alatt hagyta maga mögött a 134 lépcsőfokot.

Bár a „Fuss a csúcsra!” versenyen minden évben 200 rajtszámot adnak ki, az idén mégis több mint 250-en futhattak fel Budapest legmagasabb pontjára, a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére. A szervezők ugyanis minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítottak, így a helyben jelentkező baráti társaságok, családok és alkalmi ismerősök, ha kedvük tartotta, egy rajtszámmal, közösen teljesíthették a távot. A Virányos Általános Iskola 17, a városmajori uszodában működő Buborék Úszóiskola 20 fős csapattal vett részt a megméretésen.
Erre is utalt Fonti Krisztina, aki szerint a „Fuss a csúcsra!” egyszerre szolgálja a sport és a közösségépítés ügyét. Mint az alpolgármester elmondta, az önkormányzat először öt évvel ezelőtt hirdette meg a Hegyvidék, egyben Budapest legmagasabb pontját meghódító viadalt.
„A verseny titka, hogy a futás önmagában is rendkívül népszerű sportág, ezt pedig a Hegyvidéken még izgalmasabbá tudjuk tenni az egyedi helyszínnel, ami további motivációt, kihívást jelent az indulók számára” – emelte ki Fonti Krisztina, aki szerint a jelentkezők nagy száma mellett a versenyzők összetétele is ezt bizonyítja, hiszen az amatőr és profi sportolók mellett a legkisebbektől a legidősebbekig a családok valamennyi tagját sikerül megszólítani.
A hagyományokhoz híven minden résztvevőnek járt az emlékpóló, valamint a szponzoroknak köszönhetően egy szelet csokoládé meg egy üveg ásványvíz, és nem maradtak el a szokásos színpadi produkciók sem.Csucsdontesek_a_kilatofutason1A profi futók táborát erősítette a felnőttek között a harmadik helyet megszerző, hegyi futásban válogatott Pelsőczy Attila. Az országos bajnok atléta a lépcsőfutásban is jeleskedik, nevéhez fűződik a Skyrun verseny pályacsúcsa.
„A Duna Towerben tizennyolc emeletre kellett felfutni, ami nekem sokkal könnyebb, hiszen egyébként is hosszú távokon szoktam indulni. Most viszont rövid, pörgős volt a verseny, ez pedig teljesen más mozgást igényel, úgyhogy nem vagyok elégedetlen a bronzéremmel. Ráadásul éppen az 1500 méteres csapatbajnokságra készülök, amit nagyszerűen szolgált a kilátófutás” – foglalta össze tapasztalatait Pelsőczy Attila.
Több mint egy másodperccel javította meg az eddigi rekordot Hirling Márk. A Németvölgyi Általános Iskola egykori diákjának mindössze 21,54 másodpercig tartott felérni a kilátó tetejére.
„Nem készültem külön, hiszen a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában rengeteget lépcsőzünk. Sok az osztály, nem mindig van hely a tornateremben, ezért a lépcsőházban is rendszeresen edzünk” – mesélte Márk, hozzátéve, hogy előbb-utóbb szeretne 20 másodpercnél is jobb időt elérni.

M.

 

A győztesek kategóriánként

14 év alatti lányok: Búzás Luca. 14 év alatti fiúk: Búzás Domokos. Junior (15–18 éves) lányok: Laczik Dorottya. Junior fiúk: Hirling Márk. Nők: Almássy Angéla. Férfiak: Kemény Dávid. Szenior (40 év feletti) nők: Bencsik Katalin. Szenior férfiak: Geszti László. TF-hallgató nők: Galamb Kata. TF-hallgató férfiak: Bene Barnabás.