Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Varosmajori_szoboravatas

Városmajori szoboravatás

Az ecuadori Quito város önkormányzata 1974-ben adományozta Budapestnek Eugenio Espejo bronz mellszobrát, amelyet a városmajori parkban állítottak fel. A Hegyvidéki Önkormányzat nemrégiben felújíttatta a posztamenst, és rendezte a környezetét.
A szobor újraavatására szervezett ünnepségen Jaime Barberis, Ecuador budapesti nagykövete emlékeztetett: a szegény, mesztic család gyermekeként Quitóban született Eugenio Espejo orvosként, tudósként, íróként és politikusként is maradandót alkotott. Kora, az amerikai felvilágosodás egyik kiemelkedő alakja volt, az egyenlőség eszméjét hirdette, munkásságát a szabad újságírás szimbólumának tartják.
A diplomata köszönetet mondott Altusz Kristóf amerikai és európai uniós ügyekért felelős államtitkárnak, valamint Pokorni Zoltán polgármesternek a szobor felújításáért. Zárásként elmondta, hogy véget ért magyarországi tartózkodási ideje, lejárt ugyanis a nagyköveti megbízatása.
Pokorni Zoltán kiemelte, hogy a felújításra azért volt szükség, mert az emlékmű posztamensét leöntötték fekete festékkel, míg magyar nyelvű feliratát eltakarta a növényzet. A polgármester szerint megtiszteltetés a kerület számára, hogy Ecuador nagykövete utolsó magyarországi szolgálati napját a Hegyvidéken töltötte, és részt vett az ünnepségen.

-os