Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fold_napi_kerti_partik1

Föld napi kerti partik

A Hegyvidék a főváros legzöldebb kerülete. A kedvező környezeti adottságokat az óvodák is kihasználják: valamennyi intézmény pedagógiai programjában kiemelt szerepet kap a természetvédelem és a környezettudatos nevelés. Ennek része a Föld napjának megünneplése is.
Horváth Anett óvodapedagógus szervezésében rendhagyó akadálypályával várta a gyerekeket az ÖKO-játék csapata a Városmajor utcai óvodában. Az állomásokon az energiatakarékosságról, a környezetkímélő közlekedésről, a hulladékhasznosításról és a vizek védelméről esett szó. Kiderült, hogy miért jobb biciklizni, mint autót használni, hogyan lehet otthon energiát megspórolni, továbbá az is, mi kerülhet a komposztálóba. A vidám és hasznos ismeretterjesztő program zárásaként a résztvevők bábelőadást néztek meg: a Lim-lom mese természetesen a környezet megóvásáról szólt.
„A gyerekekkel közösen komposztálunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, figyelünk a víz- és az áramfogyasztásra, elem- és papírgyűjtéseket szervezünk. Rendszeresen ültetünk virágokat, van gyógynövény- és zöldségágyásunk, nyomon követjük a növények fejlődését. Madárbarát óvodaként a kertben több etetőt helyeztünk el, így az állatok megfigyelésére is lehetőség nyílik” – foglalta össze röviden az óvoda környezeti programjait Bálint Beáta vezető, aki azt is elmondta, hogy tavaly decemberben megkapták a Zöld óvoda minősítést.Fold_napi_kerti_partik2Kiscsoportosok, középsősök és nagycsoportosok egyaránt részt vettek az örökös Zöld óvoda címet nemrégiben megpályázó Mackós Óvoda tizenhárom állomásból álló Föld napi játékán. A sokszínű vetélkedőn a természet kincseit fedezhették fel a gyerekek.
„Elsősorban érzékelő és mozgásos, a környezettudatossággal, a környezetismerettel, valamint a természetvédelemmel kapcsolatos feladatokat állítottunk össze. Külön hangsúlyt kapott a megfigyelés, voltak olyan állomások, ahol a kertünkben is előforduló állatokat és növényeket kellett kiválasztani” – mesélte Pósch Mária.
Az óvodavezető kiemelte, hogy a Föld napi programot megelőzően a kicsik segítségével dísznövényeket ültettek, valamint feltöltötték a kerti tavat, amibe növényeket telepítettek. Elvégezték a tavaszi füvesítést, s már szépen fejlődnek a konyhakerti palánták, valamint a csoportokban csíráztatott búza és bab. Az utóbbiakat, ha megerősödnek, szintén kiültetik a kertbe.

M.