Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Normafa_finanszirozas1

Normafa-finanszírozás: a kormány tartja az ígéretét

A kormány egy 2013-ban hozott határozatával deklarálta, hogy egyetért a Normafa rehabilitációjának szándékával, egyúttal arra szólította fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy a szükséges pénzügyi forrásokat biztosítsa a Hegyvidéki Önkormányzat számára. A határozat megszületése óta már több mint egymilliárd forint támogatást folyósított az állam – mondta el lapunknak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a XII. kerület országgyűlési képviselője.
„A kormány tartotta a szavát, ígéretéhez híven biztosította a Normafa rendbetételéhez szükséges pénzösszegeket” – tette hozzá Fónagy János, aki arra is emlékeztetett, hogy a XII. kerület a magyar önkormányzatok közül egyedüliként kapott lehetőséget a területén található állami erdő kezelésére, így az állam az üzemeltetés költségeihez is jelentős mértékben hozzájárul.
Az államtitkár kiemelte, hogy a 2014. évi központi költségvetés terhére bruttó 95 millió forintot adott a kormány a Normafa-programra, a kerület ebből az összegből finanszírozta a kezelésébe vett állami tulajdonú ingatlanok, erdőterületek fenntartását. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint szintén a támogatás révén kerülhetett sor a területen található, új funkciókkal megtölteni kívánt épületek felmérésére, valamint a Natura 2000-es hatásbecslési dokumentáció, azaz a részletes természetvédelmi vizsgálat elkészítésére. A Libegő felső végállomásánál lévő játszótér felújítása is lezajlott, továbbá az önkormányzat elvégeztette annak a rossz állapotú, harangvölgyi vízvezetéknek a cseréjét, amely a rendszeres csőtörések miatt már nem tudta biztonsággal kiszolgálni a környék lakóit.
A 2014-es központi költségvetésből 620 millió forinttal járult hozzá az állam a Normafa rehabilitációjához, a 2015. évi költségvetésről szóló törvény szerint járó újabb 620 millió forintos támogatásnak pedig a felét, 310 millió forintot utalták át eddig az önkormányzat számlájára. „Az idei hozzájárulás második feléhez az év végéig hozzájuthat a kerület, amennyiben megtörtént az eddig folyósított összegek felhasználásának elszámolása” – jegyezte meg Fónagy János.
Az országgyűlési képviselő információi szerint a 2014-ben, valamint 2015 első felében az önkormányzatnak utalt közel egymilliárd forintnak eddig csak egy kisebb részét használták fel, az üzemeltetési feladatok mellett a kormányhatározatban előírt dokumentumok, például a megvalósíthatósági tanulmány első részének elkészítését finanszírozták ebből. A keret túlnyomó része a Normafa-program egyes elemeinek megvalósításához áll rendelkezésre, ez azonban nagyban függ a május 17-re kitűzött helyi népszavazás eredményétől: az önkormányzat a voksolás kimenetelétől függően vágna bele a terület rendbetételét célzó, hosszas egyeztetési folyamat nyomán létrejött koncepció megvalósításába. Ez esetben, a kormány ígéretéhez híven, a terület fenti összegekből megkezdett rehabilitációja a következő költségvetési években további állami támogatásokkal folytatódhat.

d.